Dementi

Hans sätt att uttrycka sig har fått gayrörelsen i Nederländerna att ilskna till.
Henk Krol, chefredaktör för tidningen Gay Krant, tycker att den 32-årige prinsen borde uttryckt sig i mindre avståndstagande ordalag. Han borde ha sagt något som visade att han hade förståelse för människor som är homosexuella.
Spekulationerna om prinsens sexuella läggning tog fart för tio år sedan, när en veckotidning publicerade en semesterbild på Johan Friso och skrev att han var tillsammans med ”sin vän” i stället för ”en vän”.
Under åren blev ryktena blivit allt mer intensiva och togs upp även i seriösa tidningar.
Och eftersom inga dementier kom från hovet har det allmänt tagits för givet att prinsen är gay, i synnerhet som han aldrig hittills visat sig med en kvinna vid sin sida och dessutom flyttat till London, där han lever ett anonymt liv.
Johan Friso, som är näst äldste son till drottning Beatrix, lät också samtidigt klargöra att han fortfarande är att räkna med i tronföljdsordningen och att det är han och inte yngste brodern Constantijn som står på tur om kronprins Willem Alexander skulle avsäga sig tronen.
Det kan vara en förklaring till Johan Frisos utspel. I Nederländerna har det under den sista tiden pågått en intensiv debatt om just detta på grund av kronprinsens argentinska flickvän Maxima Zorreguieta. Hennes pappa var nämligen minister under den blodiga diktaren i Argentina, då bland annat svenskan Dagmar Hagelin försvann. Enligt mångas mening kan Willem Alexander inte bli kung om han gifter sig med henne och det är ännu oklart om landets parlament kommer att godkänna henne.

I den debatten har det spekulerats om vem av Beatrix söner som i så fall ska ta över. Då har ter Johan Frisos påstådda homosexualitet kommit på tal och nyförlovade Constantijn har därför i massmedia framhållits som mer lämplig.
Vad gäller Johan Friso har det nederländska hovet uppmanat landets journalister att ”vara mer uppmärksamma”. Då kommer det att stå klart hur det är med Friso, heter det.
Så nu väntar man med spänning på bilden av prins Johan Friso och hans partner.

Publicerad: 2001-03-12 16:29:20