Festival

Göteborg Dans & Teaterfestival lägger som vanligt stor energi på att få lite mer ovanliga föreställningar och grupper att visa upp sig i Sverige. I år är de extra stolta över att ha fåtttag på ett annorlunda cirkussällskap. Cirque Tsigane Romanès utgörs av den franskzigenska familjen Bouglione, bjuder med orkester och husdjur på magiska överraskningar. Frankenstein, aktuell genom videorelease i augusti av ”Gods & Monsters” hyllas i franska cirkussällskapet Cirque Baroques föreställning med samma namn under festivalen.

Två indiska sällskap kommer till festivalen. Dels dans, sång och musikföreställningen ”Urvashi och Narakasura” med gruppen Nanda Kumaran Nair och dels teaterföreställningen ”Kalyana Saugandhikam” med Natana Kairali. Och kinesisk opera får vi se med Shanghai Bejing Opera Theatre. Bland annat visar de en av Kinas mest spelade stycken: ”Farväl min konkubin”, som även spelats in som film.



Dansutbudet på festivalen består av bland annat tyska Raimund Hoghes ”Dance with Charlotte”, en föreställning där svenska Charlotte Engelkes och Raimund utforskar dansens uttryck långt från den estetik som brukar ses på dansscenen.
Från Australien kommer Strange Fruit med ”The Field”. Åtta artister sitter fastspända på varsina fyra meter höga böjliga pinnar och genomför där upp dans till toner av såväl Bach som sambamusik.

Egyptiska Suraya Hilal har dansat sedan hon var två år gammal. Idag, efter utbildning i såväl klassisk som modern dans, har hon tagit upp landets danstraditioner och för de vidare. I ”Spirit of the Heart” gör hon en solodans i Raqs Sharqi-traditionens anda. Mycket österländskt och otroligt vackert!
I gränslandet mellan teater och dans hmnar vi mitt i ett kaos när Les Ballet C de la B framför föreställningen ”Allemaal Indiaan” med teatergruppen Victoria.



Tio sovande män inleder belgiska Ultima Vez koreografen Wim Vandekeybus dansföreställning ”Inspite of Wishing and Wanting”. Musiken till föreställningen är gjord av David Byrne.
En av den mexikanska författaren Octavio Paz dikter gestaltas i dansföreställningen ”Le temps du Repli” med två dansare och en slagverkare i koreografen Josef Nadjis verk.

Kanadensaren Robert Lepage berättar i teaterföreställningen ”The Far Side of the Moon” om människans blinda tro på utvecklingen och samtidigt om relationen mellan två omaka bröder.
Det poetiska språket står i centrum för Hans Fredrikssons och Cascando Emsebles föreställning ”Stabat Mater”. Genom rörelse och dans gestaltar skådespelarna estländska kompositören Arvo Pärts stycke och texterna framförs på latin. Förhandsinformationen skvallrar om en av festivalens häftigaste upplevelser.
Asiatisk teater med bas i Bangladesh får vi se i ”Centre for Asian Theaters” föreställning om den vackra flickan Bhelua Sundari.

För alla diggare av muskelbyggare kan vi tipsa om Staffan Mossenmarks happening ”Iron – en konsert för Bodybuilders”. På Götaplatsen och nerför Avenyn kommer marscherande bodybuilders släpa ett armeringsjärn. Och varieté blir det när tyska Tiger Lillies uppträder.

Biljetter kan köpas från idag hos GöteborgsOperan och Stora Teatern och från den 8 augusti på Folkteatern eller Pusterviksteatern. Vi rekommenderar er att skaffa Festivalkortet, som ger kraftiga rabatter.

http://www.festival.goteborg.se

Publicerad: 2000-08-01 03:00:00