Inga sommarplaner? Åk till Wales på surfläger för flator

Hit, till en gräsplan i södra Wales kommer barnfamiljer, kompisgäng och före detta par. Några är här för att surfa. Andra för att visa upp de dyra surfshortsen. Men de flesta är bara här för att träffa folk och njuta av campingliv.
Själv hade jag tänkt att gå en surfkurs men det hanns inte med. Jag var för upptagen med att konstant dricka te, laga eggs n’ beans på stormkök och bekanta mig med mina pratsamma grannar.
De tjejer som faktiskt surfar kastas det beundrande blickar efter. Kitesurfing och bodyboading, det vill säga leka med flytbräda är också poppis. Och att flyga drake.
Utöver att kunna surfa är det status att ha en vw-camper. Det är uppenbarligen en brittisk flatgrej. Att en camper är lika med sex on wheels.
Lägret pågår i tre dagar, höjdpunkten är lördagen med speed-dating och beachparty kring lägerelden. I övrigt finns ingen egentlig agenda utöver att samla 300 campande flator. Vilket räcker alldeles utmärkt i sig. Det är flatkultur i allmänhet och brittisk mainstraemkultur i synnerhet med exotiska inslag som rivaliserande rugbylag och surftjejer som spontanstrippar.
The Gower Peninsula är ett av Wales populäraste vågsurfställen. Det finns ett flertal surfbutiker som erbjuder kurser och hyr ut brädor. I år är Surf Zone helgen 2-3 juli och kostnaden är 45 pund per tält (ca 500 kr). Flyg förslagsvis till Liverpool, Manchester, Swansea eller London för att sen hyra bil eller kanske en camper.

Text & Foto Jenny Jarnestedt
www.womenzonewales.co.uk