Senast den enorma kryssaren Eurodam och Atlantis Events avslutade sin Baltic Cruise i Stockholm var 2008. 2600 partysugna bögar (och nån enstaka kvinna) invaderade stan och fick gayklubbarna att blomstra. Stockholms turistverksamhet log extra mycket då en förvånande (?) stor del av kryssgästerna stannade kvar mer än två, tre nätter innan de reste hem till USA.
Sedan dess har stan få se sig snuvad på ”turn around”-ekonomin eftersom den baltiska gaykryssningen såväl startat som slutat sin resa i Köpenhamn.
Atalantis Events Baltic Cruise lägger ut den 24 juli 2012 från Köpenhamn (grattis kära danska vänner för den partynatten!), gör strandhugg i Warnemünde för snabbtur till Berlin, stannar i Tallinn, Sankt Petersburg, Helsingfors och så landar man den 31 juli i Stockholm.
Och det betyder att båten kommer tisdagen under 2012 års Pridevecka! Det är bara att gratulera de som till slut fixar de bästa festerna den natten. Och de följande. Nu blir målet att få så många som möjligt att inte bara stanna två, tre extra dagar utan till söndag för att kunna delta i lördagens parad! Sätt igång marknadsföringen nu och se till att tidigt fixa fram superbra hotellerbjudande för fem nätter – blink, blink!
För Stockholms turistnäring blir lesbiska researrangören Olivia Travels premiärsatsning på Skandinavien ännu en veritabel guldgruva. 600 flator äntrar kryssaren Azamara Journey den 20 juni i Stockholm. Reser till Helsingfors, Sankt Petersburg, Tallinn och så åter till Stockholm den 27 juni. Festfixare med flatkänsla – hint, hint – 19 juni och 27 juni är bra dagar att lägga arrangemang på.
Förresten. Grattis Helsingfors, Tallinn och Sankt Petersburg! Även om det inte handlar om Turn Around (dvs den hamn där båten startar eller slutar sin resa), är totalt över 3000 huvudsakligen amerikanska kryssningsgäster, stadda i kassa, inte en helt dålig utväxling. I Sankt Petersburg sover de dessutom över natt. Kanske ryska myndigheter kan få för sig att släppa lite på sin homofobi efter denna sommar?
Och grattis stans gayturistsatsning Stockholm Gay Network under ledning av Christina Guggenberger med medarbetare och inte minst grattis alla gaykrögare och partysugna hbt-folk för några extra kul dagar i ett (hoppas vi) strålande solvarmt sommar-Stockholm.
Vill ni åka med kryssningarna? Lätt som en plätt. Atlantis kan man boka just nu via gayplanetholidays.com och Olivia Travels via, just det olivia.com. Har ni sett nog av våra regioner så går det ju bra att hoppa på någon annan gaykryss 2012!

Läs även våra resportage från 2007, 2008 och 2009:

2009 Ett skepp kommer lastat… med bögar


2008 Sista partybilderna från Atlantis-kryssarna

2008 S:t Petersburg-Helsingfors-Stockholm

2008 Fullsatt vid poolen i gassande sol

2008 Första dagen på Östersjön

2008 Ett skepp kommer lastat…

2007: Fullsatt partynatt när båtkryssarna gick iland

2007: Strålande sol välkomnade Constellation