Jag är kär i en hamnhora. Hon bjuder på dekadent partyliv, delikata måltider och sköna dagar på playan. Män har kommit hit och roat sig hos henne i århundraden, men som tjej som gillar tjejer kan det vara lite svårare att komma henne in på livet. Men ler man och vågar sig på ett inövat ”¡Hola guapa!” eller ett ”¡Bonita!” kan man dock charma sig fram.
Hennes namn är Barcelona och hon håller till på Spaniens nordöstra kust. Det första man får lära sig när man kommer hit är att klockslagen betyder något helt annat än hemma. Två på dagen innebär lunch, och vid fyratiden är det dags för siesta. Får du för dig att äta vid svensk middagstid lär du bli ensam; du har tur om du ens hittar någon som kan servera dig något stadigare än falafel och tapas. I Barcelona dinerar man vid 21-22-tiden. Sedan går man vidare och barhänger fram till midnatt – minst. Klubbarna öppnar inte förrän klockan slagit tolv, om ens då; vissa öppnar inte förrän tre. När du sätter dig vid frukostbordet hemma i Sverige har du kanske inte ens lagt dig i Barcelona.

Flatorna i Barcelona är lite mer kvinnliga och tjejigare än hemma. Många har långt hår och klär sig feminint. Annars finns det butch, femme, sportflator… ja, samma som hemma fast i några nyanser mörkare.
Ett bra tips när man vill få kontakt med spanjorskor är att inte börja prata engelska direkt, då finns det en risk att de blir livrädda. De flesta talar dålig engelska, så det är bättre att staka sig fram på spanska – och glöm inte att le! Ett leende ger snabbt ett leende tillbaka och här i Barcelona behöver det inte betyda att man flörtar.
– Det är mycket lättare att ta kontakt här, bekräftar Nina, det är mer avslappnat än hemma. Spanjorer går ut mycket och de pratar mycket. De umgås och har roligt och kommer det fram en okänd människa så behöver det inte betyda att personen vill mer än knyta en vänskapskontakt, eller bara snacka sig igenom kvällen.
Nina har verkligen rätt i detta. Livet i Barcelona är spontant och fritt. Och det gör något med en. Staden förför och får en att vilja – leva ut. Vilket hemligt trick den gamla hamnhoran Barcelona har vet jag inte, men det får en alltid att längta tillbaka…

Flyg
Två budgetalternativ är Ryan Air och Sterling. Ryan flyger till Girona, varifrån man tar en transferbuss in till Barcelona. Lite mer tidsspill, men det går smidigt och är ett bättre alternativ än att välja en resa där man måste mellanlanda, vilket är betydligt mer tidsödande.

Bo
För bögar är Hotel Axel i Gayexiample ett klockrent val. Här finns massa snygga killar och rummen är stiliga. Det är också en bra mötesplats; det finns en restaurang med bar och en takterass med pool. Här bor även flator, men man kan känna sig lite utanför när man till exempel hamnar som enda tjej i bastun… Är men ett tjejgäng är det inga problem, men reser man ensam kan det kanske kännas bättre att söka sig till ett mysigt pensionat (som det kryllar av i Barcelona).

Ät
Barcelona är ett gastronomiskt himmelrike. En restaurang man absolut inte får missa är Crema Canela som ligger på Placa Reial. Det spelar ingen roll vad du väljer på menyn, allt är fantastiskt gott. Andra säkra kort är Ra som ligger på Placa Garduna, Biblioteca som ligger i Raval Junta de Comerç 25 och Margarita BlueC. Josep Anselm Clavé 6 i Barrio Gotico.

Ät inte
Ramblan! Maten är dyrare, mindre aptitlig och servicen är sämre. Se också upp med restauranger som har långa köer av turister, till exempel många av de matställen som ligger på Placa Reial (Crema Canela undantagen). På dessa ställen är stämningen stökigare och allt är överlag sämre.

Shoppa
Om du vill ha snygga jeans till låga priser ska du gå till New Yorker som ligger på C. Portaferissa 8. Här kan du fynda det mesta. Bershka och Stradivarius har också schysta kläder till bra pris och de finns lite överallt i Barcelona. På Outlet LogoC. de la Canuda kan man hitta märkeskläder som DG, Miss Sixty och Fornarina till outletpris. Shoppar som bäst gör man annars i Raval och i Barrio Gotics mysiga boutiquer.

Sevärdheter
Fantastiska Sagrada Familia. Men gå inte uppför tornet i trappan, särskilt inte om det är mycket folk. Det tar timmar och kan framkalla panikkänslor. Ta hissen istället. Mirómuseet roar den med minsta lilla konstintresse. Parc Guell för Gaudís arkitektur. Se alltid till att blicka uppåt när du promenerar i Barcelona, det finns Gaudídetaljer överallt som överraskar och förför.

Deja Vú

GAYGUIDE

Arena
Är du i Barcelona för första gången är det högst troligt att du hamnar på Arena eller Aire, eftersom de är de mest välkända gayklubbarna. Klientelet är mixat, men mer killar än tjejer och det finns ett darkroom för bögar. Det finns fyra olika Arena-klubbar, alla med olika inriktningar. För flator finns det bättre ställen. För mer info: www.arenadisco.com
Arena classic. C.Diputacio 233
Arena Madre. C.Balmes 32
Arena Dandy, Gran Vía 593
Arena Vip. Gran Vía 593
Öppet alla dagar 24-05

Aire
Diskotek som spelar spansk schlager och pop. Enkelt och opretentiöst, men stämningsfullt. Något yngre publik, även killar. Bra ställe för flator som vill gå ut på tillsammans med sina bögpolare.
C. Valencia 236
Öppet tor-sön till 03

Tu Sabes
Populär bar som ägs av en svensk tjej tillsammans med hennes spanska flickvän. Här är det fullsatt nästan jämt, men turisterna har inte riktigt hittat hit ännu, vilket är synd för dem för här finns gott om snygga spanjorskor! Väldig familjärt ställe där man känner sig hemma direkt. Perfekt bar för att knyta nya bekantskaper och umgås.
C. Marc Aureli 38-40
Öppet tor-sön 21-03

La Femme
Diskotek som ligger ett stenkast från Tu sabes. Lokalen är kanske inte den roligaste, men för tillfället är detta ett av det hetaste stället att gå till när barerna stänger klockan 03. Ibland uppträder en snygg strippa som involverar några av besökarna i en liten show.
C. Plato 13
Öppet fre-lör 00-05

Deja Vú
Bar enbart för tjejer som ligger i Gayeixample, där de flesta bögbarerna ligger. Bra ställe för att ragga och knyta kontakter. Ägs av en spansk flata som varit med i Big Brother. Mer info: http://www.dejavubcn.com
C. Aribau, 81
Öppet fre-lör till 03

La Penultima
Mysig gaybar i stadsdelen Raval. Populär bland både killar och tjejer. Perfekt ställe att börja kvällen på, för att sedan promenera vidare upp till Gayeixample. En av få barer som är fullsatta redan vid 22, vilket är väldigt ovanligt för att vara Barcelona.
C. Ribera Alta
Öppet alla dagar tidigt till 03

Burdel 74
Alternativ gaybar i Raval, ett stenkast från La Penultima. Hit kommer ett alternativt klientel, både straight och gay. Flera av servitriserna är transor.
C. del Carme, 74
Öppet alla dagar 19-03

La Rosa
En av Barcelonas äldsta gaybarer. Mogen publik, mycket stammisar. Här finns flator som ser ut att vara hämtade direkt från 1980-talet. Mest sydamerikansk musik.
Pg de Brusi, 39
Öppet fre-lör till 05

La Nostra Illa
Stället för ”golden ladys”. Trevlig och mycket liten bar med mogen publik. Det känns som att komma hem till mormors vardagsrum. Det finns dock ett biljardbord, samt ett litet dansgolv där det buggas för fullt, och är du riktigt snäll kan du få en kaka i baren… Här lever en stark systeranda bland flatorna som träffats här sedan 25 år tillbaka.
C. Reig I Bonet, 3
Öppet tis-lör tidigt till 03

[email protected]
En av Barcelonas snyggaste klubbar som har tjejfester en till två söndagar i månaden. Får ej missas! Gillar du snygga lipstick lesbians är detta stället för dig.
Mer info: http://www.elephantbcn.com
Passeig de Los Tilos, 1
Öppet sön till 05

Kiut
En av de mest populära och bästa klubbarna för tjejer! Snygg, trendig lokal med flera barer som ligger mitt i Gayeixample. Fullt med snygga brudar och mycket bra musik för den som inte gillar schlager. Har haft stängt av och till, men är för tillfället öppet. Kontaktinfo finns på hemsidan: www.kiutdisco.com
C. Consell de Cent, 280
Öppet tor-sön 00-05.30

I Que?
Enkel bar med spansk stil. Här träffas man för en öl eller prisvärda tapas. Ligger i den charmiga stadsdelen Gracía.
C. Topazi, 8
Öppet alla dagar från 18

Nexttown Ladies
Populär klubb som håller fester oregelbundet. För tillfället är ägarna på semester, nästa fest blir troligen i höst. För mer info: www.nextownladys.com
Av. Manuel Azana s/n (Liquid)

Las Fernandez
Mysig och prisvärd flatrestaurang. Ligger i Raval bakom Rambla del Raval. För mer info: www.lasfernandez.com
C. Carretas, 11
Öppet alla dagar 21-02

Prado
Relativt nytt ställe som har snygg inredning och trevlig personal. Man måste ringa på klockan för att komma in.
C. Maria Cubi, 4
Öppet fre-lör 23-05

Gaybeachen Sant Sebastian på Barceloneta
Sista strandbaren på Barceloneta. Följ Passeig Joan Borbo från Gamla stan hela vägen ner till gymmet Club Natació Atlètic-Barceloneta. Nedanför gymmet ligger gaybeachen Sant Sebastian. Strandbaren Chiringuita del Mar är ett bra riktmärke. Här trängs vältränade bögar med toppless-flator och nudister. Relativt turistfritt.

Gaybeachen Playa de la Mar Bella
Här vajar det gayflaggor på två av strandens barer och varje söndag hela sommaren är det beach house-chill här för flator. Rekommenderas! Väldigt mysigt, många väljer att ha picknick här. Kolla hemsidan för en lesbian summer! www.barcelonagay.com/amparo
Metro Poble Nou
Öppet 18-24

Mötesplatser på internet
I Spanien finns inget som liknar Qruiser, men om man kan lite spanska kan man få kontakt med tjejer på www.chueca.com, annars kan man kolla den internationella sajten www.gaydargirls.comBarcelona i QX GayMap