Redan på Arlanda hittar vi fyra andra flator som ska semestra på Lesbos. På Mytilene Airport blir vi genast igenkända av taxichauffören som några som ska till Skala Eressos, och inser att en Eressiansk taxichaufför kan känna igen en lagom stereotyp flata på mils avstånd. På hotellet ursäktar sig ägarinnan och säger att hon inte har några dubbelrum, bara tvåbäddsrum och det tar en stund innan vi lyckas förklara att jag och mitt resesällskap faktiskt inte är ett par. Det är ändå uppfriskande att missförstånden går åt andra hållet, med tanke på alla homosexuella par som genom historien har tvingats tillbringa sina smekmånader i våningssängar och separerade sovrum.

Maten på Eressos är fantastisk, även den kräsnaste lär hitta flera favoriträtter på någon av alla restaurangerna som ligger uppradade längs stranden. Priserna är överkomliga, men det är tydligt att Eressosborna vet hur man tar betalt och vill man komma billigt undan bör man ta med sig ett tält och ett stormkök. Vädret är underbart om man gillar värme, och vill man svalka sig är det aldrig långt till havet. Men det bästa med Eressos är ändå alla grymt coola kvinnor man kan träffa där. Unika karaktärer som Jaqui Soo på campingen, som semestrar i sin husbil, går under artistnamnet Butch Barbie och som kan ställa upp som både spådam och karaokevärdinna om det kniper. Dynamittanten Zoe, som tar med oss raka vägen upp på klippan i rask promenadtakt, där hon bjuder på vitt vin och ouzo innan vi klättrar ner igen. Genforskaren Jaqui från London och det amerikanska paret Selisse och Cynthia som firar sin smekmånad på Lesbos och får hela sin omgivning att tro på kärleken…

Skala Elessos

Vill man ta sig till Eressos är det bästa och billigaste att försöka hitta en sista minuten-resa till Lesbos största stad Mytilini, men det går också att åka till Aten och sedan ta sig därifrån med båt eller flyg. Från Mytilini kan man åka med buss eller taxi till Eressos, som ligger en och en halv timmes krokig taxiresa därifrån. Sappho Travel visade sig vara en ovärderlig hjälp för oss, Wendy och Joana hjälper gärna till med både hotellbokning, taxiresa och allt annat en semestrande människa kan behöva på denna ljuvliga ö.
Och nu har jag ändå inte nämnt det dramatiska landskapet, de snygga servitriserna, horderna av tama sköldpaddor, vattensporterna, båtresan i solnedgången eller stjärnhimlen som smälter ihop med det svarta havet om natten… Lesbos, jag kommer tillbaka.

För mer info om Sappho Travel, gå in på:sapphotravel.com



Lesbos/Mytilene i QX GayMap