Psykologen Elisabet Nidsjö och kuratorn Baltatzar Riesbeck har byggt upp och ansvarar för Heder.nu vid RFSL Rådgivningen Skåne. De har en mycket välbesökt hemsida med råd och information, de utbildar personal som arbetar med unga och de ger stöd till HBT-ungdomar som råkat ut för hedersrelaterat våld och förtryck, när det än förekommer – även i helsvenska miljöer. Nu har de lyckats driva fram att projektet ska nå hela Sverige och inte bara Skåne som hittills. Medel kommer via Länsstyrelsen i Östergötland som fördelar pengar till arbete mot hedersrelaterat våld.
– Vad är det ni ska göra?
E: Vi ska inventera vilka kunskaper som finns, bilda opinion, utbilda och organisera så att det kommer att finnas ett antal personer runt om i landet som kan arbeta med de här frågorna. Och så ska vi se till att ungdomar som hör av sig till oss får den hjälp de behöver.
B: Det är en demokratisk rättighet att få hjälp var man än bor. Vår populära hemsida ska göras om och ambitionen är att du ska kunna klicka dig fram till hjälp var du än bor.
– Hur kan ni stödja de ungdomar som hör av sig?
B: Hjälpa dem att bryta ensamheten, visa att de inte är ensamma till exempel genom att de kan ta del av andras berättelser på nätet. Ge dem hopp och visa vilka rättigheter de har som unga. Stå tydligt på deras sida. Ungdomar som fortfarande går i skolan kan också behöva stöd att stå ut hemma, eftersom det för många kan bli ännu jobbigare utan familjen. Och vi arbetar även terapeutiskt, hjälper dem sätta ord på vad de utsatts för. Elisabet som psykolog, jag som kurator.
– Varför behövs ett speciellt HBT-projekt mot hedersvåld?
E: Fortfarande är det så att när man talar om hedersrelaterat våld så fokuseras det på heterosexuella flickor. Men det är dags att inkludera HBT-ungdomar som är dubbelt osynliggjorda, både som HBT och i hedersvåldsfrågor.
– En kille som driver ett gayställe berättade för mig att varje vår sitter det unga bögar med utländsk bakgrund på hans klubb och berättar att de ska giftas bort med tjejer under sommarlovet.
E: Vi hör också om tvångsgifte, för både pojkar och flickor.
– Men bilden av hedersrelaterat våld är att det är män som utsätter kvinnor för det.
E: Ja, män ses som förövare och kvinnor som offer. Men ända sen vi började arbeta med detta har vi sagt att både män och kvinnor är offer och förövare. Det ligger i familjesystemen där heterosexualiteten ses som norm.

Elisabet Nidsjö och Baltatzar Riesbeck fyller i bilden. De berättar om flickor som stängs in och överbeskyddas och pojkar som kastas ut hemifrån om det kommer fram att ungdomarna är homo-, bi- eller transsexuella. Hedersrelaterat förtryck inte bara begränsar ungas rörelsefrihet och valmöjligheter utan gör att ungas självbild skadas, att de kan skada sig själva eller till och med begå självmord.
B: Heteronormativitet är faktiskt på liv och död, på alla plan. Därför är det så viktigt att det här blir ett nationellt projekt.

www.heder.nu

Läs även:
Heder.nu – mot hedersvåldet