Besvikelsen är stor idag i Kalifornien när samkönade äktenskap nästan helt avskaffades. För ett år sedan beslutade Högsta domstolen i delstaten att det bröt mot konstitutionen att definiera äktenskapet som endast en förening mellan man och kvinna. Jublet var stort efter beslutet, inte minst bland de 18 000 samkönade par som gifte sig förra året.
Men i samband med höstens val i november vann även proposition 8 i en folkomröstning. Förslaget innebär att konstitutionen skrivs om så att äktenskap uttryckligen definieras som en förening mellan man och kvinna.
Gayrörelsen och dess supportrar, liksom samkönade par som ingått äktenskap, prövade att få Högsta domstolen att även besluta att folkomröstningens förslag 8 bröt mot konstitutionen. De hävdade bland annat att det vore ett allvarligt brott att ta ifrån de 18 000 paren deras äktenskap.
Idag kom domen från delstatens högsta juridiska organ: Folkomröstningens resultat gäller och konstitutionen kan skrivas om.
Samtidigt är det inte överensstämmande med konstitutionen att från de 18 000 paren deras fullt legalt ingångna äktenskap.
Såväl i gayrörelsen som bland motståndarna till samkönade äktenskap är därmed besvikelsen stor idag.
”Shame on you” var kommentarerna i San Francisco idag från de som följde kungörandet av resultatet på storbildsskärmar, rapporterar brittiska Pinknews.co.uk.


Läs också
Kaliforniens högsta domstol prövar Prop 8

Tiotusentals protesterade i USA Fler protester i Kalifornien Våldsamma protester mot Proposition 8 Sorg och ilska i Kalifornien