Micaela Christoffersen

I slutet av november valdes ett nytt Värnpliktsråd, under Värnpliktskongressen i Linköping. De nya ledamöterna Micaela Christoffersen och Sebastian Persson ska nu ansvara för projektet MoRAL – ”Mångfald och respekt; attityder och ledarskap” – som bland annat syftar till att förbättra icke-heterosexuellas situation inom försvaret. Värnpliktsrådet ska också granska Försvarsmaktens värdegrunds- och mångfaldsarbete.

– Vi kommer att arbeta som Värnpliktsrådet har gjort tidigare. Vi vill vara med på Pride, om inget hindrar oss, och kanske även i år få till en fotokampanj, som utmanar normen lite – mot den vite heterosexuelle mannen som drar ut i krig. Vi kommer också att träffa värnpliktiga och ordna utbildningar ute på förbanden. Men i år är det framför allt ett extra fokus på attityder och ledarskap, säger Micaela Christoffersen, som även är Arméansvarig norr/mitt.

Försvarsmakten fick år 2004 i uppdrag av Regeringen att öka mångfalden i försvaret. Sedan dess har myndigheten arbetat med frågan i olika projekt som Equal och Fritt Fram. Även fristående organisationer som HoF (Homo-, bisexuella och transpersoner i försvaret) och Värnpliktsrådet har åtagit sig att stötta, men också granska Försvarsmaktens arbete i frågan.

Värnpliktsrådet är inte nöjd med arbetet som Försvarsmakten har fört hittills i sitt värdegrunds- och mångfaldsarbete.

– Det är långt från den nivå av acceptans som borde ha uppnåtts efter så lång tid och efter så mycket värdegrundsarbete. ”Det är inte tillräckligt bra”, som Försvarsmakten själva skulle ha uttryckt det. De har kommit en liten bit på vägen, men det är långt kvar.

Sommaren 2007 presenterade Värnpliktsrådet rapporten ”Ordervägrar Försvarsmakten?”, som bland annat visade att 25 procent av de värnpliktiga upplevde det som mindre accepterat att vara icke-heterosexuell inom försvaret. Micaela Christoffersen ser två möjliga orsaker: brist på kunskap om icke-heterosexuella hos befäl och värnpliktiga i allmänhet, eller brister i det informella ledarskapet.

– Både värnpliktiga och befäl slänger sig med slarviga uttryck om kvinnor och icke-heterosexuella. Officiellt accepteras alla minoriteter i Försvarsmakten, men inofficiellt får de inte plats.

Sommaren 2010 blir värnplikten frivillig, en omställning som innebär att värnpliktiga istället blir rekryter och med en större inriktning på insatsförsvar och internationella operationer. Det nytillträdda Värnpliktsrådet är därför också det sista Värnpliktsrådet.

Sedan värnpliktsrörelsens start, år 1968, har rådet arbetat för att göra tillvaron för värnpliktiga bättre. Vilka frågor som har legat i fokus har varit olika genom åren, men den psykosociala arbetsmiljön har ständigt varit högt prioriterad.

– Försvarsmakten tar lång tid att förändra, framför allt när det handlar om attityder och ledarskap. Det ska inte behöva finnas något som heter ”HBT-frågor”, det är något som ska vara en självklarhet, men nu finns det. Nu har Värnpliktsrådet möjligheten att påverka
framtidens försvarsmakt och där ska samtliga accepteras, fortsätter Micaela.

År 2007 skapade Värnpliktsrådet en användare på Qruiser, dit värnpliktiga och försvarsmaktsfolk kunde vända sig med frågor och funderingar kring värnplikten generellt, men också för att få stöd i sina eventuella komma-ut-processer. Användaren ”Värnpliktsrådet” kommer även nästa år att finnas tillgänglig, för de som vill söka direktkontakt med Micaela eller Sebastian.