Underhuset i den östafrikanska staten Rwanda tog i december upp frågan om en ny strafflag som skulle innebära att homosexuella kontakter kriminaliserades. Försalget har väckt protester från mänskliga rättighetsaktivister i regionen. I fredags meddelade EU-parlamentets HBT-grupp (Intergroup on LGBT Rights) att landets justitieminister Tharcisse Karugarama definitivt tagit avstånd från förslaget.
– Rwandas regering kan inte och kommer inte på något sätt att kriminalisera homosexualitet, har Karugarama deklarerat och lägger till att det är ”en privatsak och varje individ har hans heller hennes egen läggning, detta har inte alls med staten att göra.”
Uttalandet tas emot ”med entusiasm” av EU-parlamentets HBT-grupps medordförande Michael Cashman.
– Detta göra Rwanda återigen till en förebild bland afrikanska länder, säger han och uppmanar andra afrikanska stater som diskuterar frågan att följa Rwandas exempel och ”följa artikel 2 i den Afrikanska stadgan om mänskliga rättigheter”.
Idag är homosexualitet ett brott i flera afrikanska stater och dödsstraff utdöms i Mauritanien, Nigeria, Somalia, Sudan och diskuteras nu att införas även i Uganda.