Efter att Mona Sahlin hållit sitt tal i Almedalen på torsdagen, där för ovanlighetens skull ingen tydlig referens till hbt fanns med, hoppas RFSL på hennes stöd när det gäller hiv-frågor och vård av transpersoner.
– Nyligen berättade Ylva Johansson att Socialdemokraterna vill se över informationsplikten. Det är bra och vi välkomnar detta, men med den kunskap som finns om hur problematisk lagen är borde den översikten inte behöva ta så lång tid, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL om förändringar av svensk smittskyddslag.
– Säkrare sex är allas ansvar och det är det budskapet som måste vara centralt i all hiv-prevention. Då ska vi inte ha lagar som skickar ut andra signaler, säger Westerlund.
Den andra frågan RFSL hoppas få socialdemokratiskt stöd för är att ändra svenska lagar som rör transpersoner. RFSL hänvisar till Socialstyrelsens utredning om förändring av dagens lagar som tillkom 1972.
– Vi hoppas att Socialdemokraterna kan ta tydlig, snabb ställning för Socialstyrelsens förslag. Det är skamligt att Sverige fortfarande har en lagstiftning där en viss grupp i befolkningen är föremål för tvångssterilisering, säger Ulrika Westerlund.
På fredagen är det kristdemokraternas dag i Almedalen. Det parti som lanserade begreppet ”verklighetens folk” innan RFSL valde att göra det till sitt.

Mer från Almedalen:

Hiv och unga i RFSL-krav på Centern HBT-sossar kritiserar Apoteket Folkpartiet kritiseras för passivitet RFSL tar strid för ”verklighetens folk” Regeringen presenterade ny biståndspolicy