RFSL tog efter Göran Hägglunds och Kristdemokraternas dag under Politikerveckan fasta på partiets engagemang för att låta familjerna få mer makt över sina liv.
– Många hbt-personer har också familjer och barn men med Kristdemokraternas politik straffas barn till hbt-personer och familjernas möjligheter att själva bestämma över sina liv begränsas radikalt, kommenterade igår förbundsordföranden Ulrika Westerlund.
– Göran Hägglund, det är dags att visa att du verkligen menar det du säger. Att låta barn som i verkligheten har fler föräldrar än två även ha dem som juridiska vårdnadshavare är det bästa för barnen och med utökad tillgång till fertilitetsbehandling får fler möjlighet att bilda familj, säger Ulrika Westerlund.
Förbundet menar att Göran Hägglund i sin egenskap av socialminister agerar för passivt för att förbättra transpersoners situation i landet. Man noterar irriterat att han ännu inte kommenterat Socialstyrelsens utredning där en rad problem med dagens lagstiftning blottläggs.
– Göran Hägglund, har nu chansen att verkligen radikalt förbättra förutsättningarna för transpersoner i Sverige. Han har möjlighet att stoppa tvångssteriliseringar och påtvingade skilsmässor och visa att han verkligen ser även transpersoners verklighet, säger Ulrika Westerlund.

Att RFSL under årets Politikervecka tagit upp den slogan om ”verklighetens folk” som Hägglund lanserade förra året välkomnas i en debattartikel av partiets talesperson i hbt-frågor Michael Anefur. Han säger att hbt-personer också tillhör ”verklighetens folk” och säger sig vara glad över ”alla som sluter upp bakom taken” och välkomnar nu RFSL att arbeta tillsammans med Kristdemokraterna.
För honom lider verklighetens folk under ”elitens teoritiserade och politiska pekpinnar”. Arnefur kommenterar Socialstyrelsens utredning men skirver· ”…innan regering och riksdag slutgiltigt sätter ner foten i dessa frågor måste vi lyssna in vad de som berörs och vad den medicinska och psykologiska sakkunskapen säger.”

Mer från Almedalen:

RFSL hoppas på Monas stöd Hiv och unga i RFSL-krav på Centern HBT-sossar kritiserar Apoteket Folkpartiet kritiseras för passivitet RFSL tar strid för ”verklighetens folk” Regeringen presenterade ny biståndspolicy