En ny rapport från Amnesty International visar att Ryssland och ryska mediers diskriminering  och marginalisering av hbtqi-personer har spridit sig till fyra före detta republiker i Sovjetunionen, Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan. Rapporten visar att retoriken i länderna har hårdnat vilket kopplas till Moskvas agerande och repressiva retorik.

– HBTQI-aktivister har sedan länge utsatts för diskriminering, också inom människorättsvärlden. Nu syns det hur stor roll Ryssland och rysk media har spelat för att ytterligare förvärra situationen för HBTQI-grupper i regionen, säger Denis Krivosheev på Amnesty och fortsätter:

– Tesen som Ryssland driver, att HBTQI-rättigheter är “västerländska värderingar” som på något sätt utgör ett hot mot den nationella säkerheten, får också fäste på andra ställen. Det skapas ett klimat av okunnighet och hat som närs av nationella regeringar och som till och med infekterar människorättsgrupper i regionen.

De fyra nämnda länderna har samtliga försökt att införa anti-gay lagar. Armenien samt Kirgizistan har gått så långt att de ändrat sina konstitutioner för att kunna hindra samkönade äktenskap.

Pridedemonstrationer är i stort sett en omöjlighet och mötesfriheten för lokala hbtq-organisationer är kraftigt begränsad.

Läs mer av Amnestys rapport om de forna Sovjetrepublikerna här!