När Feministiskt Initiativ samlas till kongress i Malmö den 26-27 mars föreslår valberedningen att två kvinnor och en man tar över rollen som talespersoner.
Vid kongressen avgår Gudrun Schyman och tidigare i år avled partiets andre talesperson, Stina Sundberg.
De tre som från nu föreslås leda partiet är Carl Emanuelsson, Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson. Nordling Blanco och Svensson är bägge öppet lesbiska.
Inför höstens val, då QX frågade öppna hbt-personer på valsedlarna om viktigaste politiska respektive hbt-politiska frågor lyfte Sissela Nordling Blanco flykting och transfrågan medan Stina Svensson svarade jämställda löner respektive en ny samlevnadsbalk ”som täcker alla samlevnadsformer”.
Sissela Nordling Blanco är 23 år och bosatt i Stockholm medan Stina Svensson är 41 år från Göteborg. Den tredje talespersoner, Carl Emanuelsson, är 29 år och högstadielärare på Värmdö utanför Stockholm.
Med två öppet lesbiska i partiledningen fortsätter partiet vara ett av två i Sverige som har öppet homosexuella partiledare. Förutom Fi så leds Piratpartiet av Anna Troberg.
Att Fi har starkt stöd bland lesbiska visades i den valundersökning som gjordes på Qruiser inför höstens val. Där fick Feministiskt Initiativ ett starkt hela 8,6% i gruppen kvinnor som definierar sig som homosexuella. Bland lesbiska blev partiet därmed det femte största. Och för alla kvinnor hamnade partiet på samma plats med 6,7% av rösterna.
Valundersökningen visar dock att partiet bland män har ett avsevärt svagare stöd. Av män som definierar sig som homosexuella liksom av gruppen män i stort angav enbart 1,4% att man tänkte rösta på Fi.

Feministiskt Initiativ på Qruisers Tema Regnbågspolitik


Läs även:

Stina Sundberg har avlidit Feministiskt initiativ använder hbtq-kompetens Politiskt splittrad hbt-grupp ger rödgrön majoritet QX listar öppna hbt-personer i valet