Solna stad som ligger strax utanför Stockholm och bland sina mest kända invånare kan räkna kronprinsessparet, har skruvat upp arbetet mot diskriminering.
Stadens nya likabehandlingskommitté skall övervaka att såväl boende som stadens 2000 anställda inte utsätts för diskriminering på grund av bland annat sexuell läggning.
– Detta placerar Solna i Sverigetoppen när det handlar om att bevaka hbt-frågorna i den kommunala vardagen, säger kommitténs ordförande Martin Andreasson (FP).
Andreasson har tidigare varit riksdagsledamot och har under en lång rad år varit engagerad i RFSL, bland annat som förbundssekreterare och Hbt-liberalerna tidigare ordförande.
– Det är viktigt att vi i staden gör vår hemläxa för att förebygga diskriminering. Alla har rätt till samma valuta för skattepengarna oavsett om du är kvinna eller man, vit eller svart, homo eller hetero, trans eller icke-trans, säger Martin Andreasson.
Likabehandlingskommittén kom till på initiativ av Andreassons parti och i ett pressmeddelande från partiet framhävs att Solna tidigare utmärkt sig i just hbt-frågor. Redan på 90-talet togs ett principbeslut i staden att inte föreslå vigselförrättare som inte kunde tänka sig att genomföra partnerskapsceremonier. Staden har även sedan 2009 en likabehandlingsplan och har medverkat i ett EU-projekt om omedvetna fördomar vid personalrekrytering. Dessa verksamheter har bland annat omfattat just sexuell läggning.
– Nu höjer vi tempot. Fördomar och okunskap försvinner inte av sig själv, utan det gäller att vara uthållig och tydlig, menar Andreasson. Jag ser fram emot en tätare dialog med hbt-samhället och enskilda hbt-personer om hur Solna ska bli bättre. Solna ska vara en öppen stad för alla.

Ulriksdahls värdshus i Solna.


Solna stad kan stoltsera med att det var här som den svenska homo – idag hbt – rörelsen hade sitt ursprung. Vid Haga portar den 21 oktober 1950 samlades den grupp engagerade som bildade ett självständigt svenskt förbund för ”sexuellt likaberättigande”, RFSL.