Bakom initiativet Longyearbyen på Svalbard står Lene Jeanette Dyngeland. Hon drog igång hela projektet utan att ha någon aning om hur det skulle sluta och hon var spänd ändra fram till lördagen, när paraden skulle gå av stapeln.

– Jag har ingen aning om hur många, eller vilka som kommer, säger hon till Svalbardposten.

Men när det började bli dags för paraden slöt allt fler personer upp. Många hade flaggor, kanske till och med alla som var med. Hela Lenes lager med regnbågsflaggor tog nämligen slut och hon säger att hon sålde närmare 300 stycken. Deltagarna kom sminkade i ansiktet och vissa hade kransar på huvudet. Brandmännen i byn tog med sig brandbilen och gick dessutom längst fram i tåget.

Gyda Nordhagen, 22, och Anja Nordvålen, 25, deltog i paraden för att visa att de tycker att alla har rätt att älska den man vill.

– Vi vill visa att vi respekterar andras val att älska den de vill. Sen är Pride väldigt roligt också, säger Gyda till Svalbardposten.

Paraden gick från skolan i byn och ner till Polarhotellet där Lene höll ett tal för alla som var där. Hon sa bland annat att hon verkligen uppskattade alla som deltagit och slutit upp till hennes ”galna idé”. Efter paraden blev det fest på Polarhotellet som höll på till småtimmarna på söndagen.