Igår fick USA:s Högsta domstol lyssna till tre fall av personer som har blivit sparkade på grund av deras läggning eller könsidentitet. Frågan som ska besvaras är om det är olagligt enligt den medborgerliga rättigheten om skydd mot könsdiskriminering, eller inte.

Först ut var Gerald Bostock som arbetade som socialsekreterare med inriktning på barn och ungdomar som fastnat i kriminalitet. Han fick sparken efter att han börjat spela i ett gay softbollag på fritiden. Efter Bostock kom fallskärmsinstruktören Donald Zaras berättelse som även han ska ha sparkats efter hans läggning blev känd. Zaras är nu avliden men hans familj driver vidare fallet. Till sist hördes Aimee Stephens som avskedades från begravningsbyrån hon arbetat på i sex år efter att hon kom ut som trans för sin chef och ägaren av begravningsbyrån Thomas Rost.

Inne i rättssalen tilläts varken kameror eller ljudinspelning och åskådarplatserna var begränsade. Vissa åhörare hade köat utanför domstolen i flera dagar för att få en eftertraktad plats.

Advokaterna från Trump administrationen, som inte vill att transpersoner ska inkluderas i lagen om könsdiskriminering, samt arbetsgivarnas advokater argumenterade att det skulle få negativa konsekvenser för kvinnojourhem, omklädningsrum, offentliga toaletter och idrottslag i skolor om den medborgerliga rättigheten mot könsdiskriminering gäller gruppen hbtq-personer. Vidare menar de att politiker ska ändra lagen och inte domare, rapporterar AP.

Högsta domstolens mer liberala domare, som Elena Kagan, visade att hon står på hbtq-arbetstagarnas sida. ”En man som älskar män kan inte bli annorlunda behandlad av en arbetsgivare än en kvinna som älskar män” sa Kagan i rättssalen enligt AP. Medan den konservativa domaren John Roberts ifrågasatte hur arbetsgivare som av religiösa anledningar inte vill anställa hbtq-personer skulle kunna påverkas av ett beslut.

Efter det som beskrivs som två timmar av livlig argumentation tömdes rättssalen. Rullstolsburna Aimee Stephens fick sällskap av hustrun Donna och idolen Laverne Cox från Orange is the new black.

Aimees före detta arbetsgivare Thomas Rost, som beskriver sig själv som en djupt troende kristen, kommenterade fallet utanför domstolen.

– Det var ett svårt beslut att avskeda Stephens, men det var det bästa för de familjer som mitt företag tar hand om.

Domen väntas komma i början av 2020.