I onsdags sändes Uppdrag gransknings Tranståget del två där transvården i Sverige ifrågasätts. I programmet medverkade Aleksa Lundberg som är en stor profil inom hbtq-communityt. Samtidigt publicerades också en debattartikel där hon öppnar upp om att ångra sin könskorrigering.

”Det var först efter operationen, vilken följdes av en långvarig depression, som jag med åren började närma mig det laddade ordet ånger. Jag skulle troligtvis inte göra korrigeringen om jag stod inför samma val idag” skrev Lundberg.

Till QX berättar hon nu om reaktionerna efter hennes uttalande.

– Det finns de som har hört av sig och tyckt och tänkt. Man säger att det här är livsviktig vård som man måste få tillgång till snabbt, och jag har lyssnat så mycket och så länge på dessa röster som varnar för vilka som drabbas om man kommer ut med alternativa verkligheter. Men ju äldre jag blir och ju mer jag tänker på mina erfarenheter så känns det viktigt att berätta min historia, så som den faktiskt har sett ut.

– Att jag nu berättar handlar om mognad. Att våga skala bort de här fantasierna och se till hur det faktiskt var för mig, säger Lundberg.

Nu efterlyser hon öppna samtal för att skapa en bättre transvård.

– Transvården idag är inte evidensbaserad och det gör att den bygger på teorier istället för erfarenhet och kunskap. Då måste vi som har erfarenhet vara vuxna nog att bidra med den.

– Tidigare har jag nyanserat min historia tills den till slut inte fanns kvar. Men det här ämnet får inte vara så politiskt laddat. Min historia måste få vara som den är. Det här är min verklighet.

Vidare vill hon lyfta att många inom communityt har hört av sig med hejarop.

– Jag har fått oväntat positiv kritik från transaktivister som tycker det är bra och viktigt att jag lyfter det här perspektivet. Det finns väldigt många bra och nyanserade människor i transcommunityt.