Idag går den nigerianska hbt-rörelsen Coalition for the Defence of Sexual Rights ut med ett pressmeddelande med anledning av att ett nytt lagförslag om att förbjuda homoäktenskap lagts fram i Senaten. I en debatt som hölls i tisdags framförde enligt tidningen Vanguard senatorer som gav sitt stöd att homoäktenskap är ogudaktigt, moraliskt och religiöst oacceptabelt.
Hbt-rörelsen som hänvisar till pressuppgifterna i nigeriansk media säger att man vill påminna parlamentet om att Nigeria är en sekulär stat.
I förslaget som Senaten nu har att ta ställning till har till syfte att ”förbjuda äktenskap mellan personer av samma kön, högtidlighållande av detsamma och annat relaterat till sådant”. I lagförslaget föreslås kriminalisering även av att understödja homoäktenskap. Straffsatsen för detta brott är enligt pressmeddelandet upp till fem års fängelse. Redan i juli i år kom lagförslaget upp med stöd av 25 senatorer och nu skall frågan gå igenom granskning av parlamentariska kommittéer som arbetar juridiska aspekter, mänskliga rättigheter liksom hälsofrågor och turism.
Coalition for the Defence of Sexual Rights påpekar att varken de eller någon annan hbt-organisation framfört kravet på att införa äktenskap för par av samma kön utan att man arbetar för att alla nigerianer oavsett kön, sexuell läggning, ras, ålder eller etnisk tillhörighet skall mötas av tolerans och respekt.
2006 och 2008 togs förbud mot homoäktenskap upp i parlamentet men stoppades till slut tack vare påtryckningar från organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Nigerias parlament röstade för äktenskapsförbud
Nigeriansk antihomo-lag väcker internationell oro
Gaygrupp bildad i Nigeria