Ellie Lilja kom ut som trans

Idoldeltagaren Ellie Lilja berättade för QX om hur det var att komma ut med sin transbakgrund i nationell tv och hbtq-communityt hyllade hennes mod.

–  Först hade jag inte tänkt nämna det för jag ville inte att det skulle bli en grej. Jag ville att fokus skulle ligga på artisteriet och inte på den grejen. Men jag ändrade mig på solosångsdagen. När jag såg texten tänkte jag på mitt egna sammanhang i hela programmet. Jag fick också bra kontakt med de som jobbade i produktionen och då kände jag mig trygg att prata om det, sa hon till QX.

QX publicerade dödslista

QX publicerade en namnlista på de transpersoner som mördats till följd av transfobisk våld det senaste året. Artikeln gjordes i samband med Transgender Day of Remembrance, en dag att minnas de transpersoner som gått bort.

Artikeln fick stor spridning och delades 663 gånger från QX Facebooksida. En av de som berördes av dödslistan var europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

Patrik och Igor ruinerades för att rädda sina barn

Det svenska paret Patrik och Igor blev föräldrar till förtidigt födda tvillingarna Inez och Erik den 4 november. Barnen som vägde runt kilot var blev till genom ett surrogatarrangemang i Mexiko och lades in på en privat klinik där de vårdas än idag.

Till QX berättade paret i en öppenhjärtig intervju om kampen för att få ihop pengar till sjukhusräkningarna, som kostar upp mot 40 000 kronor per dygn, samt om de hatiska kommentarer de fick utstå för att de valde att bli föräldrar med hjälp av en surrogat.

– Det får inte handla om vad tre vuxna människor med egna viljor har valt att göra. Fokuset måste ligga på att det finns två mycket sjuka barn som måste få överleva, sade Igor.

Papporna Patrik och Igor med tvillingarna Erik och Inez.

Let’s Dance-Tobias öppnade upp om sin hivstatus

För QX-chefredaktör Anders Öhrman berättade den folkkära dansaren Tobias Karlsson att han fick hiv 2016.

– Det här jävla stigmat kring hiv ska bort nu, det är det viktigaste, sa Tobias.

Berättelsen berörde många och Tobias mod och öppenhet gjorde att han nominerades till QX Gaygala 2020 i den prestigefyllda kategorin Årets hbtq.

Lars Adaktusson

Lars Adaktusson höll tal på antigay-konferens

Adaktusson (KD) reste till Colombias huvudstad Bogotá för att delta i en konferens som samlade grupper för att lobba mot bland annat samkönade äktenskap och fri abort. När Aftonbladet frågade honom om deltagandet sade KD-politikern att han var på plats för att tala om religionsfrihet.

Antigay-konferensen beskrev han i sitt tal som en ”betydelsefull händelse”.

Gayklubb-döden fortsatte i Stockholm

2018 gick ännu en uppskattat gayklubb i graven. Peter och Eriks KingKong på Mariatorget tvingades stänga sina dörrar efter sommaren på grund av klagomål från boende i området. Boende ska till och med ha klagat på klubbens ljudnivå under dagar som de hållit stängt.

– Vi upplever att vi har gjort allt vi kunnat, i alla steg. När vi har fått klagomål har vi tagit tag i det. Vi har gjort ljudmätningar i de lägenheter i byggnaden som tillåtit oss, och sedan lagt oss på ljudnivåer som är okej enligt mätningarna. Men det hjälper tydligen inte, berättade Peter för QX.

Lotta Schelin

Lotta Schelin berättade om kärleken till Rebecca

I en öppenhjärtig intervju i QX berättade fotbollsstjärnan Lotta Schelin om hur hon hittade kärleken i Rebecca, som hon förälskade sig i samtidigt som hon var i en annan relation.

– Vi var båda i förhållanden så det gällde att ta allt i rätt ordning och det var sjukt jobbigt att ta den biten och avsluta något med någon samtidigt som man är det lyckligaste man kan vara med någon annan.