Det var stort uppställ på RFSL när kronprinsessparet kom på besök till deras nya lokaler mitt i city. Det fanns en tydlig förväntan och spänning i luften innan kronprinsessparet anlände, men när de väl steg in genom dörren blev stämningen nästan genast familjär och avslappnad.

Först en rundvandring genom kontorslandskapet där de olika avdelningarna presenterades, och kronprinsessparet fick träffa ansvariga för bland annat asylfrågor, krisstöd, idrottsfrågor och ungdomsförbundet. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel verkade väldigt intresserade och ställde många frågor, och inte särskilt förvånande var prinsen kanske lite extra nyfiken på hur RFSL arbetar med mångfald och inkludering inom idrotten.

Därefter ett längre föredrag där bland andra RFSL:s förbundsordförande Deirdre Palacios berättade om RFSL:s historia och om hur man arbetar i dag, med lite extra fokus på de prioriterade områdena familj, asyl, trans och äldre. Deirdre inledde med orden:

– Tänk om de 36 personer som 1950 grundade RFSL i en lägenhet i Solna hade vetat om det här!

Ja mycket har onekligen hänt på hbtqi-området sedan dess, men en hel del återstår fortfarande att göra, inte minst i vår omvärld, vilket också togs upp. Efter fika med läckert regnbågsfärgade macarons och en uppsluppen gruppfotografering var besöket över, och alla inblandade verkade mycket nöjda. QX passade på att ställa ett par frågor till kronprinsessparet när de var på väg ut.

Hur tyckte ni att besöket var?

Kronprinsessan Victoria: Vi är båda väldigt glada över att göra det här besöket, och tycker att det var en väldigt bra presentation. Både en historisk inblick med viktiga milstolpar, men även om den mycket breda verksamheten inom RFSL. Den är mycket bredare än jag trodde. Det känns väldigt värdefullt att vara här.

Var det någonting av det ni fick höra i dag som överraskade?

Prins Daniel: I så fall positivt, som att man även har fokus på äldre. En generation som har levt i en tid då det sågs som en sjukdom att ha en annorlunda sexuell läggning, det var ju till och med förbjudet tidigare, till att nu se hur det har skett en enorm förskjutning i samhället och man har fått en slags upprättelse.

Kronprinsessan Victoria: Just att man trycker på detta område och på den ensamhet som det tyvärr ofta innebär att bli äldre. Men det var också intressant att höra om asyl- och migrationsfrågorna som ju är otroligt viktiga. Vi fick också veta en del om RFSLS:s internationella arbete, om deras nätverk i väldigt många länder. Sverige har ju ändå kommit en bra bit och är en förebild, och det känns fint att vi kan vara med och stötta andra länder som inte har kommit lika långt.

Prins Daniel: Men bara för att vi har kommit långt vid en internationell jämförelse så får vi inte slå oss till ro. Vi måste flytta fram positionerna, jobba med frågorna, sprida kunskap och skapa normförskjutningar även här. Sverige har fortfarande människor som är utsatta och blir behandlade på ett oerhört kränkande och orättvist sätt.

Det var ni själva som tog initiativet till det här besöket – hur kommer det sig att ni tycker att hbtq-frågor är så pass viktiga?

Kronprinsessan Victoria: I grund och botten så handlar det ju om mänskliga rättigheter. Vi kände att vi ville lära oss mer och visa vårt stöd. Så på det sättet känns det väldigt bra att få komma hit.