– Svensk lagstiftning och rättstillämpning bidrar till att göra alla hivpositiva till potentiella förövare. Ett sådant förhållningssätt bidrar till att öka stigma och diskriminering vilket ytterligare försvårar för hivpositiva att vara öppna med att man bär på en hivinfektion. säger ordförande Christina Franzén i Hiv-Sverige efter domen mot en 20-årig hiv-positiv man som under onsdagen dömdes till 8 månaders fängelse och 200 000 kronor i skadestånd.
Den 20-årige mannen dömdes för att ha haft oskyddat sex, men med ömsesidig frivillighet, med åtta kvinnor och hans döms för oaktsamhet. Ingen av de åtta kvinnorna, inkluderat hans tidigare flickvän, har fått hiv överfört och mannen nekar själv till att ha haft sex med några av kvinnorna.
Åklagaren yrkade på ”försök till grov misshandel” vilket domstolen avvisade då man inte anser att han haft vare sig direkt uppsåt eller ”likgiltighetsuppsåt” i syfte att skada kvinnorna.
Enligt svensk lag borde straffet ha varit 1 års fängelse, men domstolen tog hänsyn till att han endast var 17 år vid de första sexuella kontakterna.
Från Hiv-Sverige såväl som RFSL och RFSU kritiseras svensk lagstiftning för att allt ansvar läggs på de som bär på hiv. Den svenska synen har gjort att Sverige toppar den internationella statistiken när det gäller att straffa hiv-positiva. De tre organisationerna menar att det inte finns några belägg för att den här typen av domar verkligen gynnar preventionsarbetet.
– Det är viktigt att alla politiker, rättsväsendet och andra berörda fortsätter ta till sig ny kunskap när det gäller behandling och smittspridning. Samtidigt måste Sverige nu börja följa internationella rekommendationer i fråga om lagstiftningen därför snarast inleda en översyn av lagen, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU i det gemensamma pressmeddelandet efter att domen föll i onsdags.
– Risken är att lagen bidrar till att skapa en falsk trygghet som motverkar att alla motiveras att praktisera säkrare sex, säger RFSLs vice förbundsordförande Christian Antoni Möllerop och lägger till.
– Det är inte rimligt utifrån ett preventivt perspektiv där utgångspunkten måste vara att alla parter i ett sexuellt möte har ansvaret för både sig själv och sin partner.
I USA pågår just nu en liknande debatt där demokraten Barbara Lee (Kalifornien) driver på för att avskaffa strafflagstiftning som likt i Sverige lägger allt ansvar på hivpositiva. I september lades hennes förslag fram i Kongressens andra kammare, Representanthuset. Få tror dock att en reformering av lagen kommer kunna genomföras så länge som republikanerna har majoritet i Representanthuset.