– Det är beklagligt att vissa blodcentraler inte följer reglerna, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till qx.se.

Tidigare har män som har sex med män varit diskvalificerade som blodgivare, men från och med i år kan den här gruppen lämna blod efter ett års karens efter ett sexuellt riskbeteende. Det är dock inte alla institutioner som följer Socialstyrelsens nya regler. I Västra Götalandsregionen gäller reglerna men i många andra landsting är det oklart när man kan lämna blod om man tillhör gruppen män som har sex med män. I Uppsala säger överläkaren Folke Knutsson att de inte kommer att ske över huvudtaget

– Patientsäkerheten ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det finns inget som säger att detta skulle vara bättre än den beprövade erfarenheten vi har i dag, säger Folke Knutsson. Eftersom det inte finns någon avsättning för blodet här på sjukhuset så kommer vi inte tappa dessa blodgivare på blod. Och om det inte finns någon avsättning för produkten, det vill säga det är ingen som tänker använda det på sina patienter, i så fall skulle man tappa och kasta detta blod och det vore ju oetiskt tycker jag, säger Folke Knutsson till Sveriges Radio.

Lars-Erik Holm då han höll tal i PridePark 2010

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm var en av talarna vid årets Stockholm Pride. Han är inte förvånad över att vissa blodcentraler är motvilliga till förändringen men beslutet ligger fast.

– Vi har gett dispens och varit tydliga med att visa vilka förändringar som ska vidtas i och med de nya reglerna Vissa blodcentraler tror att det är ok att fortsätta neka men det är det inte, understryker han.

Män som har sex med män löper en 50 gånger större risk att drabbas av hiv jämfört med andra män i Sverige. Med de gamla reglerna var det ändå hiv-positiva som lämnade blod eftersom de inte accepterade lagstiftningen. Det finns en samsyn mellan Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen att det är bra att låta män som har sex med män lämna blod.

– Vi tror att det nya sättet att se på fångar in andra grupper än tidigare och ökar acceptansen för karenstiden bland män som har sex med andra män, säger Lars-Erik Holm.

Om en blodcentral vägrar ta emot blod från män som har sex med män kommer Socialstyrelsen ge den påpekanden och i yttersta fall dra tillbaka blodverksamhetstillståndet.

– Vi har tillsyn i frågan. Vi ska granska centralerna och att de följer regelverket. Det här är för att stanna och det är också ett sätt att hantera ett riskbeteende oavsett sexuell läggning, säger Lars-Erik Holm.

Läs även:

Storbritannien lyfter totalförbud mot blodgivning


Stefan anmäler Socialstyrelsen för diskriminering

Nu kan du lämna blod – efter ett års avhållsamhet

Blodgivning görs möjlig för bögar

Landstingsråd kräver att bögar skall få lämna blod

Låt homosexuella bli blodgivare kräver RFSL

Grönt utspel om blodgivning avvisas