Gaybarerna i Sveriges storstäder får jobba i ännu brantare uppförsbacke i samband med att regeringen meddelade de nya restriktionerna i onsdags, som innebär att ingen alkohol får serveras på krogar efter kl 22 och att lokalerna ska vara tomma kl 22:30. Detta med start 20 november. Beslutet kommer efter att antalet bekräftade smittade och antalet dödsfall återigen ökar snabbt i Sverige.

Men många av krog- och klubbägarna upplever att regeringen riktar in sig på fel område och att restaurangbranschen blir de som drabbas hårdast, medans varuhus och köpcentren klarar sig undan restriktionerna. Detta framkommer i samband med att QX kontaktat gayklubbar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

På Side Track i Stockholm, som är Sveriges äldsta gaybar, upplever man att beslutet är kontraproduktivt och att det inte är krogarna som är det stora problemet.

– Fler kommer välja hemmafester när krogen stänger tidigare. Jag räknar även med fler spontana efterfester – där jag knappast kan tänka mig att det kommer finnas värdar som håller nyktert koll på trängsel. Enligt statsepidemiologen är det just privata fester som driver på den skenande smittspridningen, säger Vincent på Side Track.

Hur länge kommer ni klara av att ha öppet?
– Det här slår hårt mot en redan utsatt bransch men vi vägrar stänga Sveriges äldsta bögbar. In i det sista kommer Side Track fortsätta att erbjuda gaystockholm en trygg mötesplats. Vi har långa relationer med våra gäster. Många har hört av sig och uttryckt hur måna de är om oss. Det ger oss styrka och hopp.

Krogarna har alltså inget val än att från och med 20 november stänga kl 22:30. För att kompensera för tidigare stängning, kommer SideTrack i samband med att de nya restriktionerna införs, öppna tidigare.

På Secret Garden, som ligger i Gamla stan, kommer man från och med 20 november ha öppet alla dagar i veckan kl 11-22. De har redan nu gått ut med att de kommer bli tvungna att korttidspermittera medarbetare. De skriver i ett mejl till QX att åtgärderna är bra för att minimera smittspridningen, men hade önskat andra restriktioner för att åstadkomma det. Till exempel stänga butiker där det ofta är stora folksamlingar.

BeeBar och Red Shoe Bar försöker hålla ut

– Under sommaren och hösten fram till i slutet på oktober tyckte vi att vi var på rätt väg mot någon ny verklighet. Vi hade anpassat lokaler och menyer till det nya läget, säger Katarina Bäckström på BeeBar i Göteborg.

När de nya reglerna kom, beskriver Katarina det som att luften gick ur personalen. Deras största problem, som många andra är att klara sig ekonomiskt. Även där har man permitterat en del personal och försökt använda sig av andra stöd, till exempel omställningsstödet, men det fungerar sådär.

– Det stödet har en massa begränsningar och också knöligt att jobba fram. När man väl gjort det ger det 0 – 8 procent av den tappade försäljningen.

Både BeeBar i Göteborg och Red Shoe Bar i Malmö ska försöka hålla ut så länge de kan med de nya restriktionerna. Men Red Shoe Bar ser fortfarande en möjlighet att regeringen ska ändra sitt beslut. De har bland annat länkat till en namninsamling på sin Facebooksida, som uppmanar att slopa förbudet mot alkoholförsäljning efter kl 22.

Såhär skulle krogarna velat att regeringen gjorde

Side track hade önskat tillfälligt sänkta socialavgifter som skulle underlätta att hantera det ekonomiska bortfall som krogen står inför. De tycker också att det borde tillsättas mer resurser till miljöförvaltningen som ansvarar för krogtillsynen, så det kan bli fler kontroller som skulle göra det tydligt vilka krogar som sköter sig, och vilka som inte sköter sig.

BeeBar menar att branschen hanteras orättvist bara för att det finns lagstöd i alkohollagen och att regeringen borde hålla sig till det Folkhälsomyndigheten tidigare sagt, att om man håller distans så är krogarna inte där det är störst smittspridning, utan det sker på stan, i kollektivtrafiken och på hemmafester.