Tillsammans tog de sig till ungerska parlamentet i huvudstaden och ropade ”vi är här”. Syftet är att få politiker att ta tillbaka det kontroversiella förslaget som många menar har gjorts för att göra Ryssland nöjda.

– Vi har massa att göra inför morgondagens röstning: Vi måste säga till och skriva till varje medlem i parlamentet varför det här lagförslaget är anti-barn, anti-familj och anti-mänsklig, säger David Vig, ansvarig för ungerns Amnesty International.

Det regerande partiet Fidesz, med Viktor Orban i spetsen, presenterade lagförslaget förra veckan och idag röstar man om det. Retoriken ses av många som gravt homofobisk för att man säger att den nya lagen ska ”skydda barn från pedofili”. Målet är att hindra barn från att få information om hbtq och om till exempel samkönade äktenskap.

Förslaget väntas röstas igenom, med förutsättningen att Fidesz har majoritet, vilket han ser ut att ha. Oppositionen är nämligen splittrad huruvida man ska rösta.
Lydia Gall, representant för Human Rights Watch, säger att jämföra information om hbtq och könsidentitet med pedofili är skadligt för hbtq-personer.

– Det är en cynisk, osmaklig och medvetet försök av Orban och regeringen att trampa på hbtq-rättigheter och i praktiken göra dem osynliga i samhället.