När Judit Varga mötte Hans Dahlgren (S) i en debatt om EU under hennes Sverigebesök i måndags lyfte hon Ungern som ett ”mycket tolerant land” missförstått på grund av bland annat medierapportering.

Landet har fått motta kritik från EU efter att ha passerat en lag som enligt regeringen ska ”bekämpa pedofili och skydda barn”. Lagen gör att det är förbjudet att skildra homosexualitet för barn och ungdomar.

Böcker som innehåller samkönade relationer eller hbtq-relaterade ämnen måste ha en varningstext på framsidan och får inte säljas mindre än 200 meter från skolor. Material som på olika sätt benämner hbtq-personer får inte heller visas på tv innan klockan 22.00 på kvällen. Det har till exempel gjort att komediserien Vänner inte får sändas innan utsatt tid.

Efter debatten hölls en frågestund där Dagens Nyheter frågade Varga hur hon såg på att ungerska hbtq-personer som de pratat med överväger att lämna sitt hemland på grund av regeringens politik.

Men enligt Varga så är Ungern ett fritt land där ”icke-diskriminering är garanterad i konstitutionen och där alla kan leva som de önskar”.

Debatten finns fortfarande att se i sin helhet på Facebook.