Påsken 2019 visades ett konstverk i Polen som bland annat beskrev homosexualitet som synd. I protest mot verket och den växande hbtq-fientligheten i landet gjorde tre aktivister bilder av Jungfru Maria och Jesusbarnet där de båda hade regnbågsglorior. Bilderna sattes upp i den polska staden Plock i april samma år. De tre kvinnorna anklagades för att ha kränkt troende personer som tagit illa vid sig av att se Jungfru Maria med en regnbåge.

– Med regnbågsglorian ville vi visa att verklig kärlek, här porträtterad som en kärleksfull moder som är en symbol världen över, omfattar alla människor, sa Elżbieta, som är en av de åtalade aktivisterna, till Amnesty International.

De ställdes inför rätta i februari 2021 och friades i första instansen. Men domen överklagades av åklagaren och nu riskerar de tre kvinnorna återigen fängelsestraff på upp till två år.

– Det som är chockerande med det här fallet är inte kvinnornas stödjande av hbtq-rättigheter utan det faktum att det riskerar två års fängelse för en fridfull protest, säger Catrinel Motoc från Amnesty International Europe.

Rättegången som skulle hållas igår tvingades hastigt på plats i rättssalen att skjutas upp till den 8 december på grund av ett sjukdomsfall.

Händelsen kring regnbågs-Marian skapade stor uppståndelse i första instansen där Amnesty International startade en namninsamlig som krävde att Polen omedelbart friade aktivisterna.

Polen har kritiserats av EU för sin hbtq-fientlighet med hbtq-fria zoner och lagar som inskränker communityts rättigheter. 2020 visade Atlas of Hate att en tredjedel av landet hade deklarerat sig som ”hbtq-fri zon” vilket idag har minskat avsevärt efter hot om indragna EU-pengar till regionerna.