I tisdags kom beskedet från Budapest, Ungern, där en domstol prövat om den regeringsvänliga tidningen Magyar Nemzet hade skadat hbtq-organisationen Labrisz Lesbian Association genom att publicera en artikel som påstod att de var pedofiler. Men enligt domen som EU Observer rapporterat om så ansåg inte domstolen att tidningen hade gjort fel.

Labrisz Lesbian Association har gett ut en bok med moderna och inkluderande sagor för barn. I boken Meseorszag mindenkie som betyder ”En saga för alla” får läsare ta del av klassiska berättelser som till exempel Snövit, men där hon istället blir kär i en annan prinsessa. Boken har inte bara gjort att organisationen kallats för pedofiler i media utan har också skällts ut av makthavare däribland Ungerns nationalkonservativa premiärminister Viktor Orbán.

– Ungern är ett tålmodigt och tolerant land när det kommer till homosexualitet. Men det finns en röd linje som inte får överträdas. Såhär skulle jag sammanfatta min åsikt: Lämna våra barn ifred, sa Orbán när han frågades om boken En saga för alla skriver Time Magazine.

Dorottya Redai är en av initiativtagaren bakom boken och en av ledarna för organisationen Labrisz. År 2021 blev hon utnämnd av Time Magazine som en världens 100 mest influerande personer för sitt arbete med hbtq-frågor i Ungern, ett land vars ton mot regnbågscommunityt hårdnat snabbt.

– Vi är trötta på att bli anklagade för att skada barn. Det är djupt problematiskt när en premiärminister säger såhär, för då tror andra att de också kan säga så, sa Redai till Time Magazine som svar på Orbáns hårda ord mot deras barnbok.

Dorottya Redai som enligt Time var en av världens 100 mest inflytelserika personer 2021 genom hennes arbete för hbtq-personer i Ungern.