Idag lade regeringen fram en proposition som kan få ett slut på diskrimineringen av kvinnliga föräldrapar som får barn genom assisterad befruktning med donerade spermier i utlandet. Det är en fråga som RFSL drivit i i flera år och Anna Norqvist som är sakkunnig i familjefrågor på RFSL beskriver framsteget som ”en stor seger”.

– Det är helt oacceptabelt att Sverige idag inte erkänner och registrerar föräldraskap i samkönade relationer vid en flytt hit eller för svenska medborgare boende utomlands. Att detta nu äntligen ser ut att ändras är en stor seger och lättnad, säger Nordqvist.

När ett kvinnligt par i dag får barn med hjälp av donerade spermier utomlands erkänns bara den födande mamman som förälder i Sverige medan den ickefödande mamman tvingas adoptera sitt barn. Till skillnad från olikkönade par som får barn genom donerade spermier då både mamman och pappan erkänns av Sverige som föräldrar direkt.

Den diskriminerande lagen har ställt till problem för svenska Petra Norqvist som bor i Storbritannien tillsammans med sin fru Lindsay Manning och deras två gemensamma barn. Petra är enligt Sverige endast förälder till deras äldsta barn som hon har fött. Men när hustrun Lindsey födde deras son 2017 och Petra kontaktade svenska myndigheter för att registrera att hon hade fått ett till barn blev det kalla handen. Eftersom de är ett kvinnligt par skulle Petra behöva gå igenom en adoptionsprocess för att erkännas som förälder i Sverige, vilket gjorde att sonen inte fick bli svensk medborgare.

– Vi har drivit den här frågan sedan vår son föddes och det känns därför som en stor lättnad att detta nu äntligen ser ut att förändras. Sverige som tidigare berövat vår son en av sina föräldrar rent juridiskt ser alltså ut att slutligen få en lagstiftning som inkluderar vår familj, säger Petra.

Om propositionen gillas av riksdagen står klart den 9 juni och röstas den igenom träder den nya inkluderande lagen i kraft den 1 augusti i år.