Pingstpastorn Josef Barkenbom har blivit arbetsbefriad från Pingstkyrkan i Solna efter att ha lagt upp en film på sig själv i sociala medier där han pratade om omvändelseterapi.

”Jag vill inbjuda dig till omvändelseterapi i Solnas Pingstkyrka. Vi har Midweek, vi kommer att erbjuda terapi att omvända sig till Jesus” sa Barkenbom i videon enligt frireligiösa nyhetssidan Världen idag.

Videon säger han till Världen idag var en reaktion och ”satir” på Aftonbladets granskning om frikyrkor där tre journaliststudenter hörde av sig till pastorer och sa att de vill få hjälp med ”homosexuella tankar” varpå de erbjöds vad som kan klassas som omvändelseförsök.

Klippet fick stor uppmärksamhet och Barkenbom tog ner den från sin Instagram. Liberalernas Robert Hannah krävde efter uppståndelsen att alla ekonomiska bidrag till Pingstkyrkan skulle dras in och nu har pastorn blivit arbetsbefriad från sin tjänst inom Solna Pingstkyrka, vilket Dagen har rapporterat om.

Men enligt Robert Hannah är gesten endast ett försök för Pingstkyrkan ”att rädda ansikte”.

– Pingst har nu hittat sin syndabock. Men det här är ett problem som är mycket större än en enskilt pastor. Varje gång jag går ut och pratar om de här frågorna och omvändelseförsök så hör minst en ungdom av sig till mig och berättar att den har upplevt det här, säger Hannah till QX.

Den enda lösning som han ser för att få slut på praktiken är ett förbud. Att omvändelseterapi redan skulle skyddas under lagstiftning mot olaga tvång slår han bort.

– Det är i princip omöjligt idag att uppfylla kraven för olaga tvång. Vi måste få till en skyddslagstiftning mot omvändelseförsök. Om en person har levt hela sitt liv med att lära sig att den är fel, att det som den känner är fel så leder det till internaliserat självhat som kan göra att den söker sig till omvändelseterapi eller som vissa församlingar kallar det för; ”själavård”, säger han och fortsätter:

– Det är inte olagligt idag och det är det som är problemet. Man ska inte kunna ägna sig åt ovetenskaplig terapi i Sverige. Oavsett vilka som vinner valet i höst så måste det komma lagstiftning mot det här. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ännu inte lämnat besked i var de står i frågan, trots att vi har frågat dem upprepade gånger i kammaren.

– Jag vill ha tydliga besked.