Danska kronprinsen kritiserar de ryska antihomolagarna

De ryska myndigheterna har den senaste veckan skickat ut dubbla signaler om huruvida lagen mot homosexuell propaganda kommer att gälla även deltagarna i vinter-OS. Ett uttalande från den ryska idrottsministern Mutko upprörde många i förra veckan och nu ställer sig flera frågan fall lagen kommer att tillämpas även på deltagarna under vistelsen i Stoji och fall de kommer vara säkra under sin vistelse.
– Som idrottsman bör man respektera ett lands lagar. Kom till Sotji, men få inte unga inblandade, stå inte för någon propaganda, sade Mutko om homosexuella idrottsmän till ryska nyhetsbyrån R-Sport enligt Aftonbladet.

Kronprins Frederik av Danmark är den danska representanten för den Internationella Olympiska Kommittén och han kommenterar de senaste händelserna via ett mail.
”Om enskilda grupper diskrimineras är det ett brott mot den olympiska stadgan, den olympiska andan och inte minst avtalet som värdlandet ingår med IOK. Detta har IOKs presidenten klargjorde för de ryska arrangörerna.” skriver kronprinsen, enligt danska politiken.dk

Han skriver även att rätten till att utföra idrott utan diskriminering är grundläggande för den Internationella Olympiska Kommittén.

Förutom Kronprins Frederik har även president Obama uttalat sig väldigt kritiskt.
”Jag har ingen tolerans för de länder som behandlar hbt-personer illa. Det som nu händer i Ryssland är inte unikt, jag har sett det i många afrikanska länder också.”, sade han under en intervju hos Jay Leno.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrade för någon vecka sedan: ”Uppviglingen till hat mot hbt-personer i Ryssland är på uppgång efter den nya lagen. Motbjudande. Omänskligt”.

Carl Bildt blev portad från att besöka Moskva 2008 efter att ha liknat Putin med Hitler i samband med Georgienkriget.