– För oss är det ett viktigt och självklart ställningstagande att visa att vi står bakom Emma Green Tregaros hyllning till kärleken. Friidrott och idrott är till för alla och det handlar om att respektera varandra. Därför väljer vi att #HyllaEmma, säger Jan Kowalski, ordförande för DN-galan.

GoWest-kampanjen startades i maj av Jessica W Sandberg för starta debatten kring Ryssland och deras systematiska kränkningar mot mänskliga rättigheter. Nu vill #GoWest hylla Emma för hennes modiga ställningstagande i Ryssland tillsammans med DN-galan .
– Emmas naglar var en oerhört viktig aktion och ett starkt ställningstagande för hbtq-personers rättigheter. Nu gäller det att vi fortsätter lyfta frågan efter att TV-kamerorna i Moskva slocknat. DN-galan som är Sveriges största årligen återkommande sportevenemang känns därför som en perfekt tid att #HyllaEmma på hemmaplan, säger Jessica W Sandberg, kampanjchef för #GoWest och fortsätter:
– Utvecklingen i Ryssland är extremt skrämmande och när offentliga personer väljer att delta i kampen för mänskliga rättigheter bär det en enorm tyngd. Med dagens aktion hoppas vi att så många som möjligt visar samma civilkurage och solidaritet som Emma och att ännu fler tunga namn tar ställning, säger Jessica W Sandberg.

Svenska idrottare har fått varning från Sveriges Olympiska Kommitté om att ställningstaganden som att måla naglarna inte kommer att accepteras under OS i Sotji nästa år. Skälet är paragraf 51 i den olympiska rörelsens stadgar: ”Ingen demonstration eller politisk, religiös eller etnisk propaganda är tillåten på OS-områden”.
– Det kanske är att trivialisera frågan men lika lite som man kan gå omkring med reklam hur som helst, lika lite kan man gå omkring med politiska symboler. Man kan som individ ha synpunkter på hur olika länder agerar men vi kan inte använda idrottsarenan för att demonstrera de uppfattningarna, säger Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté till TT.

Uttalandet har fått många att reagera och Johan Esk ifrågasätter vad som är okej och vad som inte är i en krönika på DN.se
”Och framför allt – vilka budskap som är okej.
Tvåan Brigetta Barrett hade texten ”Jumpin 4 Jesus” på skorna. Allah, då? Nej, jag raljerar inte. Jag visar bara att det är tydligt att IAAF är livrädda för att stöta sig med Ryssland.
Religiösa budskap är okej. Regnbågsnaglar är det inte.”

DN-Galan sänds kl 19:30 i SVT 2, Programledare: André Pops. Kommentator: Jacob Hård, Jonas Karlsson.

Emmas regnbågsinspirerade naglar.

För att hylla Emma Green Tregaro:
1. Gör din egen tolkning av hur du vill lyfta Emmas ställningstagande.
2. Sprid det i sociala medier med #HyllaEmma och #GoWest
3. Kom till DN-galan och #HyllaEmma på plats
4. Glöm inte att kärleken kommer i alla regnbågens färger.