Gay i Indonesien –
den enda bögen i landet

Homosexualitet smittar och bögar våldtar folk i sömnen. Qx.se har pratat med Ari Ardinata, han känner sig ofta som den enda bögen i hela landet.

Indonesien ligger i västra Stilla havet och består av tusentals öar. Landet har drygt 240 miljoner invånare där en övervägande majoritet är muslimer. Enligt Ari gör detta livet väldigt surt för honom, många ser det nämligen som Guds vilja att han och alla andra bögar ska utrotas.

– Folk har starka åsikter om det i hela landet, min lärare i samhällskunskap lärde ut i klassrummet att bögar skapar allt från trafikkaos till tsunamis. Hon frågade sedan rakt ut i klassen om någon av oss kände en bög, jag var livrädd att hon skulle hugga tag i mig, men alla satt tysta och lektionen gick vidare, säger Ari.

Våldta dem i sömnen
Ari är 19 år och bor i en studentkorridor i Indonesiens näst största stad Surabaya. Han är inte öppen för sin familj eller sina klasskamrater och det är inget han tänker ändra på. I samma korridor som Ari bodde tidigare två bögar, men de är borta nu.

– De här två killarna låg och hånglade med varandra en dag, inne på rummet alltså, men de hade glömt att stänga dörren helt, så det hördes ut i korridoren vad de gjorde. Folk blev väldigt upprörda, nästa dag hade flera elever sagt upp sina platser på skolan och killarna som hånglade kastades ut. Många elever var rädda, de trodde att bögarna skulle våldta dem i sömnen och att deras bögighet skulle smitta av sig.

Den enda bögen i Indonesien
De flesta homosexuella i Indonesien lever långt inne i garderoben, många låtsas att de är straighta och har ett heterosexuellt äktenskap. Men vid sidan om träffar de fortfarande personer av samma kön.

Det är ett myller av dubbelliv där bögar ständigt är livrädda för att deras lögner inte ska gå ihop. Många orkar inte med den pressen och förtränger istället helt sin sexualitet, när allt kommer omkring är det bättre att leva utan sex, än att vara en död bög.

– Det kan vara svårt att hitta andra bögar, alla lever så diskreta liv att man ibland undrar om man är den enda bögen i hela Indonesien. Men jag förstår samtidigt att folk är försiktiga, inte minst med tanke på den välinformerade moralpolisen, säger Ari.

Moralpolis patrullerar gatorna
Moralpolisen som Ari pratar om är en slags paramilitär som ser till att folk följer Islam. Det kan handla om att sabotera firande av västerländska traditioner såsom Alla Hjärtans Dag eller se till att kvinnor täcker sig tillräckligt. Dessutom ska de även i allra högsta grad hitta och stoppa homosexuellt beteende eftersom detta leder till nationens undergång. Moralpolisen i Indonesien har rätt att skriva böter och arrestera folk.

– Hemma är man övervakad av sin familj, i skolan är man övervakad av lärarna och ute på gatan är man övervakad av moralpolisen. Det är svårt att ha något privatliv.

Heder är allt du har
Ari har stor press på sig, han är bara 19 år men som familjens enda son förväntas han snart att gifta sig och skaffa barn. Att han skulle komma ut för sina föräldrar finns inte på kartan. Det skulle sarga familjens heder bortom räddning, och i Indonesien är heder viktigt.

– Heder är allt, du kan vara fattig och inte äga mer än dina kläder, men du har alltid din heder, och den måste du ta hand om. Heder är nästan som pengar, har du mycket behandlas du med respekt och får stort inflytande, men har du en bög till son sjunker du till botten direkt. Folk skulle se ner på dig, för det är ditt fel att din son är bög.

Den folkliga inställningen kring varför folk är homosexuella utgår från sexuella trauman, dålig uppfostran, brist på faderlig kontakt eller överdriven kontakt med sin mamma eller syster.

Arresteras för ”osmakligt beteende”
Homosexualitet är en synd, det är tabu, och under de senaste åren har det blivit praktsynden nummer: 1 som alla pratar om.

– Om två killar skulle kyssa varandra ute på gatan skulle de bli häcklade och eventuellt bli arresterade för osmakligt uppförande. Bögar behandlas som smutsiga råttor som förpestar landet. Att västvärlden börjat visa mer acceptans mot homosexualitet tolkar man som ett tecken på att världens undergång är nära. Jag vet inte vad jag ska tro, är jag ett missfoster, eller föddes jag bara i fel land? Säger Ari Ardinata.

Öva på att kyssas
Ari tillhör ett stort kompisgäng som studerar vid universitetet tillsammans. De brukar plugga ihop, äta middag och ibland sover de över hos varandra. Kompisgänget består dock endast av killar, att män och kvinnor umgås utan släktband är tämligen ovanligt. Ari umgås därför nästan endast med män vilket ofta är frustrerande för honom.

– Det är som att jämt vara hungrig men aldrig få äta, jag spenderar mina dagar med män, men jag får inte titta eller röra dem för mycket. En gång sov en av mina bästa vänner över i min korridor, jag har varit kär i honom sedan vi började på universitetet, han undrade om jag hade kysst en kvinna någon gång. Nej berättade jag, han ville då öva på att kyssas med mig. Även fast det var jättekonstigt så var det underbart, det är enda gången som jag kysst en man. Kanske blir det fler gånger, säger Ari Ardinata.

Ari har valt att inte gå ut med sitt riktiga namn, han heter egentligen något annat.

Tidigare artiklar i Gay i Världen:

Gay i Kina – ett förkastat sagoväsen ,
Gay i Ryssland – ett offer att pissa på