O2 World ligger vid floden Spree, mittemot det kända East-Side-galleriet där en liten bit av Berlinmuren står kvar. Tidigare hölls på samma plats klubben Ostgut legendariska homofester.

Philip Anschutz

O2 World drivs av Anschutz Entertainment Group (AEG). Det är samma bolag som just nu tar över driften av Globenarenorna i Stockholm – Globen, Annexet, Hovet och Söderstadion. Sedan tidigare är AEG även delägare i klubbarna Djurgården Hockey och Hammarby Fotboll. O2 World i Berlin och Globenarenorna ingår i ett nätverk av internationella arenor inom AEG.
Mannen bakom det världsomspännande imperiet är den amerikanske miljardären och republikanen Philip F. Anschutz. Till och med riktigt inbitna partivänner placerar honom bland ”the hardliners”. Han är anhängare av USA:s högerkristna och bidrar med pengar till bland andra Colorado for Family Values (CFV), en av landets mest homofientliga grupper. 1992 låg CFV bakom staten Colorados lag mot homosexuella och idag hetsar de på sin hemsida mot ”den radikala gaylobbyn som tvingar på alla medborgare en homosexuell livsstil”.

Philip Anschutz

Under invigningen av O2 World i onsdags kväll arrangerades ett pampigt kalas för VIP-gäster. Även ett tusental demonstranter var på plats under det provokativa mottot ”Wir sind alle eingeladen!” (vi är alla inbjudna). Demonstrationen riktades mot den homofobiske storföretagaren Anschutz, men även mot Berlins öppet homosexuelle borgmästare Klaus Wowereit eftersom han festade med Anschutz inne i arenan.

Philip Anschutz

Bland de första superstjärnorna som kommer att spela i O2 World-hallen är den brittiske gayikonen Sir Elton John med sin show The Red Piano den 11 december (den 4 december gästar han Globenarenan i Stockholm). Redan den 15 oktober vill Berlinrapparen Bushido bjuda sina fans på en gratiskonsert. Något som med all sannolikhet kommer att framkalla nya protester. Bushido har skrivit hatlåtar där han öppet uppmanar till våld mot bögar.