Trebarnspappan menar att han vaknade med Göran Flinks könsorgan i munnen. Och därmed så anses han ha handlat i nödvärn och inte haft några brottsligt uppsåt när han utövade våld mot Göran Flink. Eftersom preskriptionstiden för dråp gått ut så släpps trebarnspappan.
Utöver trebarnspappans egen berättelse finns inte något som bevisar att han blivit utsatt för övergrepp. Trots detta så väljer tingsrätten att går på denna linje. Även åklagaren öppnar med att säga att han tror på trebarnspappans förklaring att Göran Flink utsatt honom för ett sexuellt övergrepp och att nödvärnssituationen gett honom rätt att skydda sig mot det påbörjade våldtäkten. Men åklagaren menar att han gick längre än vad nöden kräver. Därför yrkade han på mord.

Tingsrätten höll inte med om denna bedömning av att det rörde sig om mord. Det står i domen ”för att brottet ska bedömas som dråp talar särskilt den omständigheten att Göran Flink i ett tidigare skede utsatt trebarnspappan för ett allvarligt sexualbrott som får anses ha framkallat en stark affekt hos trebarnspappan”. Tingsrättens helhetsbedömning av alla omständigheter gör att man ser det som dråp. Därför släpps han. Göran är död och kan inte försvara sig mot anklagelserna

Fallet påminner mycket om de flesta mord som utförts mot homosexuella män och har även likheter med mordet på ishockeyspelaren Peter Karlsson som blev mördad med 64 knivhugg i Västerås 1995. Det mordet gick hela vägen till Högsta domstolen och mördaren dömdes för dråp. Efter den HD-domen har de flesta som mördat bögar hävdat att morden begåtts på grund av provokation. Därmed har de fått lindrigare straff enbart på egen utsago.

Mannen som mördade Göran kan gå fri 15 år gammalt mord på väg att lös ”Närmanden” som förmildrande omständighet