Beatrice Gusmano berättar om konferensen som bland annat innehåller möten och konstnärliga initiativ mot homofobi. Det blir en blandning av seminarier, teater, film, musikunderhållning och fester med dragshow. Några exempel på ämnen som tas upp: ”Lesbisk/feministisk aktivism i Italien”, ”Bisexualitet”, ”FtM och transmaskulinitet”, ”Hiv och annat om hbtq-samhället, historik som är förgången?”, ”Historia och teori om homofobi”.

Hon är aktiv i den starkt växande feministisk/lesbiska rörelsen Collettivo Femminista DeGenere i sin hemstad Trento. De kämpar bland annat mot homofobi och mot våld mot kvinnor. Två problem som hon tycker är stora i Italien. Att vara hbtq-person är svårt, men att vara lesbisk är lika med att vara osynlig menar hon.

– För mig som ung akademiker som har positionerat mig som feminist är det ganska lätt, men för andra lesbiska är det egentligen bättre att vara kvar i garderoben. Särskilt för dem som bor i södra Italien och i små städer. Det beror på den konservativa politiken, säger Beatrice Gusmano.

Hon förklarar att tv också ger en felaktig bild av lesbiska, som att lesbiska är några som är till för mäns njutning. För kvinnor är det extra svårt att gå emot könsnormen på grund av synen på familjen. En kvinna ska vara en kvinna och vara omhändertagande.

Homofobin kan uttryckas på många olika sätt, berättar Beatrice Gusmano. Vanligast är att ordet bög används som svordom och i andra negativa meningar. Bögar får ofta stryk eftersom de också syns mest, och det har hänt att lesbiska har våldtagits för att ”de inte ska vara lesbiska längre”.

Beatrice Gusmano, som helst vill kalla sig queer, presenterade den 5 februari sin avhandling om en ny forskningsmetod för att identifiera hbtq-personer på arbetsplatser. Presentationen gjordes under den feministiska metodkonferensen på Stockholms universitet den 4-6 februari. Gusmanos studie syftar till att lyfta fram positiva exempel på hbtq-personers liv för att visa att det går att leva så också. Arbetet startades för tre år sedan och i den har hon gjort 34 berättande intervjuer med personer som identifierar sig som homosexuella, lesbiska och bisexuella. Av dessa var fyra individer unga queer-personer. Hon beklagar att inga transpersoner deltog, men förstår deras svårigheter eftersom de inte har några rättigheter alls.

– Det har varit svårt att hitta folk som vill berätta, eftersom det kan vara riskabelt för relationen med kollegor och klienter att ”komma ut”. Enligt lagen kan företagen inte sparka någon för detta, men ”de kan” eftersom hbtq-personer inte har något lagligt skydd och att dessa i så fall måste kunna komma med bevis, säger hon.

Hennes kampvilja för hbtq-rättigheter i Italien går inte att ta miste på när hon berättar om sitt engagemang, och den 14 februari deltog hon i en stor manifestation i Rom mot Vatikanen, ”NO VAT”.
Om en vecka kan Beatrice Gusmano titulera sig doktor i sociologi.


Mer läsning på universinversi.altervista.org