Eurobarometern Discrimination in the European Union publicerades i juli 2008. Den baseras på intervjuer som gjorts med 27 000 EU-medborgare varav 1000 var svenskar som var slumpmässigt urvalda för att representera Sveriges befolkning.

Enligt rapporten anser drygt varannan svensk att diskriminering av homo- bi- och transsexuella pågår i stor utsträckning i Sverige. Där står också att 13% av svenskarna sett någon diskrimineras på grund av sin sexuella läggning under det senaste året, jämfört med EU:s snitt på 6%.

Men bara var tionde svensk skulle ha ett problem med att bo granne med en homo- bi- eller transsexuell person, vilket innebär att Sverige toppar även den listan. Lika få skulle ha något emot en homosexuell statsminister, något som tre av tio EU-medborgare skulle ogilla.

Sören Juvas, förbundsordförande på RFSL förklarar siffrorna.

– Att svenskar tycker att diskriminering är mer utbredd beror på att folk här är mer medvetna om vad diskriminering är, till följd av 50 år av arbete i frågan. I flera länder ses det inte som diskriminering om en person får sparken på grund av sin sexuella läggning, säger Sören Juvas.

Som exempel nämner Litauen, där han själv attackerats med rökbomber då han varit på besök. Endast två procent av litauerna har bevittnat diskriminering, enligt Eurobarometern. Litauen, tillsammans med övriga baltiska länder, hamnar också långt ner på skalan vad gäller acceptans av en homo- bi- eller transsexuell granne.

Rapporten visar ingen märkbar förändring i attityder sedan den senaste undersökningen 2006.

Läs hela rapporten här (extern .pdf-fil på engelska)