Nu svänger pendeln igen. Om inte under ledning av en Hollywood-skådis så väl av en Dokusåpa-kändis.
De många ”vanliga amerikaner” som tappat ekonomi, säkerhet och social position som resultat av att stora delar av USA och västvärlden tappar industri och tillverkning och går mot digitaliserad tjänsteekonomi, har valt sin mobbare.
Valet av Donald Trump till USAs nästa president är ”de hunsades” revansch. De som hamnat i kläm av globaliserad ekonomi, en arbetarklass och medelklass som förlorat jobb och tappat ekonomisk säkerhet. Som inte fått möjlighet att hitta sin plats i den digitala och globaliserade eran.
De hunsade som sett social förändring hota traditionella värderingar. Även om Trump ansetts plump, så har Tea Party-anhängarna och dess hang around noterat budskapet med att göra Mike Pence till vice president. En kandidat som aggressivt attackerar alla de rättigheter som homo-bisexuella och transpersoner efter många års hård strid lyckats tillkämpa sig.
En vice president som har på sin agenda att riva upp de federala besluten om att äktenskapet är för alla, oavsett partnernas kön. En man som på sin position som guvernör i Indiana undertecknade en lag om ”religionsfrihet” som innebar rätten att diskriminera så länge detta skedde med hänvisning till religiösa dogmer.

Det vi med Donald Trumps seger nu kommer att se är att Barack Obamas tydliga engagemang för att göra USA till ett land öppet för alla, oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet, nu raseras. När USAs högsta domstol skall tillsätta nya domare, kommer det inte längre handla om de som försvarar hbt-minoriteters rättigheter.
När Donald Trump tar över kommer den utrikespolitik som Hillary Clinton i sin roll som utrikesminister drivit att ändras. En politik under devisen ”Gay Rights are Human Rights” och som inneburit ett viktigt amerikanskt engagemang för hbt-rättigheter internationellt. För den internationella hbt-rörelsen är resultatet i USA ett enormt bakslag.
När Donald Trump segrar i USA jublar de europeiska rörelser som samlar ”de hunsade” och vänt en verklig oro för mer osäkra ekonomiska villkor och riskerad social säkerhet mot ett luddigt identifierat ”etablissemang”, ”liberal” media och inte minst mot invandring, invandrare och det öppna samhällets värderingar.

Chock och sorg vid Jacob Javits Center i New York där Hillary Clinton höll sin valvaka.

Det som nu händer är ett minfält för alla minoriteter. Det är inte första gången i världshistorien som ”de hunsade” vänt vreden åt det håll där dörren är lättast att öppna.
Efter stora och positiva förändringar av värderingar, demokratiska maktförskjutningar i 20-talets Tyskland vändes över kant av ett chockerande bakslag. Det som ingen trott hände, en pajas och en galning tog över och satte Europa i brand.
Idag är våra demokratier starkare, men idén om att majoritetsstyre inte omfattar minoritetsskydd, växer sig stark igen. Krav på folkomröstningar om hbt-personers mänskliga rättigheter är sådana aktuella exempel och i USA ”rätten” för (kristna) religiösa att diskriminera de individer de inte anser följer deras guds ord.

Det finns all anledning för såväl liberala, frihetliga som socialistiska demokrater att på allvar fråga sig varför farliga politiska krafter lyckats samla sig igen. Inte bara i USA, utan världen över och inte minst i Europa.

När Donald Trump nu kan fira med sina anhängare kommer det ge vind under seglen för de främlingsfientliga, isolationistiska och i grunden antidemokratiska krafter som missuppfattat demokratins innehåll som att ”störst och starkast vinner”. Likt vid Brexit i Storbritannien kommer garanterat en stor grupp anhängare av Trump vakna upp och nyktra till snabbt. Men skadan är nu skedd och för minoriteter handlar det nu om att på allvar se om vårt hus och stärka nödvändiga allianser såväl i våra länder som över gränserna.
En ny tid där Trump och Putin anger tonen, understödda av allt starkare främlingsfientliga partier i Europa och världen över, skärps konflikter där vi är lätta att offra.

Utanför fönstret i Stockholm är det vargavinter redan i november.