Att muslimer buntas ihop till någon slags enhet, påklistrad en rad negativa omdömen, är något vi som är homo-bisexuella och transpersoner väl känner igen utifrån egen erfarenhet. För drygt 60 år sedan delade vi plats med bland andra judar och romer i de läger som kom till efter många år av oförblommerade lögner, hets och hat. Den gången riktat främst mot judar, idag är det främst muslimer som beljugs. Sverigedemokraterna har kämpat hårt för att framstå som seriösa politiker som står upp för den ”vanlige” svensken mot ”främmande” element. Med Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet krackelerades den slarvigt påklistrade masken.
Enligt DNs utsände utropade Sverigedemokraternas Vice partiordföranden Jonas Åkerlund vid helgens landsdagar att partiets politik syftar till ”ett folk, ett land, en nation”. Tydligare kan inte de historiska referenserna formuleras.
På QX har debatten efter dokumentärfilmen Sämre än djur gått het. Två hjältar, Cherin och Muhammad, medverkade i en film som handlar om att växa upp i familjer med djupt rotat hat mot homosexualitet. Dessa ungdomars berättelser manar hbt-världen att agera. Ett helt ologiskt förtryck pågår över hela världen och vi skall agera oberoende av vilken kultur, tradition, sekulär ideologi eller religion som används för att motivera att vi hatas, förtrycks och förföljs.
Att islam eller ”muslimska traditioner” används för att nedvärdera hbt-personer är knappast något ovanligt. I Norge har en händelse i den ”invandringstäta” stadsdelen Grønland i Oslo tidigare i år fått stor uppmärksamhet. Två unga män som höll varandras händer blev hotade av en man och fick höra att de befann sig i ett ”muslimskt område”. Efter mordet på Daniel Nordström i Malmö, betonades på en rad bloggar att de två ungdomar som utfört mordet var just muslimer. Cherin och Muhammad utsätts för hedersvåld av föräldrar och släkt som hänvisar till en vanlig uttolkning av islam och till traditioner från hemländer där islam är den officiella religionen. I Frankrike har i höst ett fotbollslag som samlar muslimska fotbollsspelare uteslutits ur sin division eftersom de vägrade möta ett gayfotbollslag.
När vi läser denna information, liksom själva utsätts för intolerans i vardagen, gäller det att tydligt hålla äpplen och päron isär.
Styrelseledamoten i såväl RFSLs förbund som Stockholm Pride, tillika folkpartisten Philip Wendahl skriver i sin debattartikel på QX att islam är värre än kristendom och judendom. Han säger dessutom att ”muslimer” som vill emigrera till ”utvecklade samhällen” måste anpassa sig. Han formulerar att genom att Sverige tillåter islamska friskolor (dock inte andra religioners tydligen), moskéer (dock inte kyrkor eller tempel) och kulturföreningar (?) så accepterar landet förtrycket av homosexuella och kvinnor.
Hbt-personer har all anledning att kritisera hur olika religiösa trossatser och texter uttolkas. Men för att inte hamna fel måste ord och begrepp användas rätt och finns det någon som nogsamt skall sky generaliseringar, så är det politiska företrädare för hbt-gruppen. Islam är inte en värre religion än kristendom eller judendom. Det är rent nonsens. Berättelserna om Sodom och Lot återfinns såväl i Gamla Testamentet/ Toran som i Koranen och har falskeligen tagits som intäkt för att förfölja oss. I Gamla Testamentets/ Torans lagar utdöms dessutom dödsstraff för den man som ligger hos en annan man så som hos en kvinna. Koranen kan knappast toppa det!
Svepande generaliseringar om en specifik religions ondska har varit grunden för de cykliskt återkommande antisemitiska pogromer som kunnat pågå i århundraden i huvudsakligen den kristna världen. Bidra inte till samma vansinniga, livsfarliga och helt destruktiva dumhet när det handlar om islam. Stärk och stötta istället de krafter som inom olika religioner lyfter och betonar budskapet om alla människors lika värde och att störst av allt är kärleken.
Med detta sagt är det lika viktigt att gå till storms mot den inkonsekvens som präglar olika fundamentalisters uttolkningar av Bibel och Koran. Det är rent hyckleri som till exempel Vatikanen (inte ”katoliker”), Hamas (inte ”muslimer”), Livets Ord (inte ”protestanter”) ägnar sig åt när man i sitt fördömande av sex och kärlek mellan personer av samma kön selektivt plockar enstaka fraser ur sina heliga skrifter, men gladeligen lämnar andra utanför. I detta hyckleri är dessa religiösa uttolkare lika goda kålsupare som sina politiska kollegor i Sverigedemokraterna.
Det är ironiskt hur dessa utåt sett antagonister, i verkligheten står för samma dröm om renhet och enhet skapad genom hatets och exkluderandets politik.
Antidemokratiska idéer, nära kopplad till antihomosexualitet, finns såväl bland de som bott här länge, i flera generationer, som hos de som nyligen anlänt. Det är inte en specifik religion utan den starkt politiskt färgade fundamentalismen som är vår fiende. Denna religiösa fundamentalism bygger på samma tankegods och värderingar som den exkluderande nationalism Sverigedemokraterna formulerar.
Jag är oerhört, måhända naivt, stolt som bor i ett land som länge lyckats hålla det nya hatets ideologier stången. Ny Demokrati smutsade ner några korta år men halkade snabbt ut i kylan igen. Jag har varje val sedan dess sträckt på mig över det faktum att Sverige som ett av få europeiska länder sluppit det politiska inflytande som skämmer ut Danmark och Norge och senast nu Finland. Ett inflytande som inte minst innebär allvarliga problem för hbt-personer. Jag hoppas vid min gud att jag skall kunna vara lika stolt över Sverige nästa höst.
Låt dig inte luras av främlingsfientliga, antisemitiska och islamofobiska krafter. Hör att deras främlingsfientlighet handlar om föraktet för dig.