Jag delar Magdalena Anderssons (S) uppfattning om att vi lever i oroliga tider. Sverige står inför flera allvarliga samhällsproblem. Otryggheten ökar. Sverige påverkas av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge. Tusentals unga lämnar skolan utan godkända betyg och närmare en miljon människor befinner sig i utanförskap och bidragsberoende. 

När vi firar på QX-galan gör vi det för varje människas lika rättigheter och möjligheter, oavsett var man kommer från, vad man tror på eller vem man älskar. Något jag i hela mitt politiska liv kämpat för. Som hbtq-politisk talesperson har jag drivit på för homosexuellas rätt att få gifta sig och kunna skaffa barn, för att avskaffa tvångssteriliseringar vid könskorrigering, för att öka tryggheten för unga htbq-personer, för att transpersoner ska få ökat diskrimineringsskydd och för att vi ska öppna upp för surrogatmoderskap.

Allt detta har varit möjligt tack vare drivande partiledare som Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra. Partiledare som tydligt stått upp för ett öppnare samhälle där fler kan leva sina liv utifrån sina villkor. Under alliansåren har vi röstat genom ett stort antal reformer för att underlätta för hbtq-personer i Sverige och vi har ofta kunnat göra det genom breda majoriteter i Sveriges riksdag. Det har varit viktigt för Sverige och alla oss som lever här.

Låt mig lugna Magdalena Andersson. Moderaterna kommer fortsätta driva vår politik för ett bättre Sverige och vi kommer inte avstå från att lägga förslag om detta i riksdagen. Samarbetar, budgetförhandlar och söker regeringsmandat gör vi däremot med våra vänner i Alliansen. Punkt. Att man sedan kan föra samtal, även om politik, med andra demokratiskt valda partier på lika villkor innebär inte att vi att man delar deras åsikter eller glider i sina egna. Inte heller att man kompromissar med eller överger sina egna värderingar.

Att Magdalena Andersson ifrågasätter detta är inget annat än hyckleri. I höstas sökte regeringen uppenbart Sverigedemokraternas stöd för sitt förslag till nya upphandlingsregler. I opposition fällde de rödgröna delar av alliansregeringens budget med stöd av Sverigedemokraterna. Så sent som idag uppmanas SD att rösta med regeringen av hennes kollega Ardalan Shekarabi i Expressen. Detta vet Magdalena Andersson när hon väljer att medvetet misstolka de besked som har getts. Det är tråkigt att Sveriges finansminister inte förmår hålla bättre ton i debatten.

Varken jag eller Moderaterna delar några av Sverigedemokraternas värderingar. Tvärtom ägnar vi stor kraft åt att bekämpa dem. Det tänker vi fortsätta med. Men jag tänker också ta debatten med en regering och en finansminister vars ekonomiska politik försvårar för integration och jobbskapande och som inte för mår ta den ökade otryggheten på allvar. Det är därför Sverige behöver en gemensam alliansbudget så snart som möjligt.

Istället för att som Andersson bidra till uppskruvat tonläge borde vi fokusera på hur situationen för hbtq-personer kan stärkas – för trots att vi kommit långt i Sverige kan inte alla visa sin kärlek öppet. Vi behöver se till att fler ska kunna komma trygga hem ikväll, att fler ska kunna gå till jobbet imorgon, fler ska kunna hitta vägar in i det svenska samhället och fler ska ha en trygg skolgång. 

Arbetet för ett öppnare och tryggare Sverige har aldrig varit viktigare. Och det arbetet ska inte bara ske i samband med en gala, eller i en parad, några gånger om året – utan varje dag, överallt och året runt.