Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin har varit en av de svenska politiker som varit drivande bakom merparten av de juridiska framsteg som skett på hbt-området i Sverige. Hon har även lyft hbt-frågor framgångsrikt på internationell nivå. Håkan Juholt vill att socialdemokraterna ska stå för humanitet och människovärde, vilket gör att vi utgår från att partiet i framtiden står upp för hbt-ungdomars rättigheter.

Håkan, om du verkligen vill att alla ska med, så har vi några förslag att börja med:

– En förutsättning för att kunna ta del av samhället på ett konstruktivt sätt är möjligheten till trygga mötesplatser. På de flesta orter i landet saknas idag sådana platser för hbt-ungdomar. De finns varken i exempelvis skolmiljön, på fritidsgården eller i idrotten. Möjliggör mötesplatser för oss, ge oss både egna forum och välkomna oss i existerande ungdomssammanhang!

– Socialstyrelsens utredning om könskorrigerande vård lämnade situationen för transpersoner under 18 år olöst. Här har du, Håkan, chansen att vara ett föredöme genom att se till att en ny utredning tillsätts snarast. Säkerställ allas lika rätt till vård!

– Sveriges migrationspolitik är under all kritik och migrationsverkets bristande hbt-kompetens är tydlig. Hbt-ungdomar är osynliggjorda och saknar rättssäkerhet i en flyktingsituation. Det finns internationella konventioner och nationella lagar som ska skydda flyktingar. Arbeta för att de ska börja tillämpas!

– I kontakten med socialtjänsten är hbt-ungdomar i en extremt utsatt position. Vi har ett akut behov av stöd från samhällets offentliga delar. För det behövs en enorm kompetensutveckling inom både skola och socialtjänst. Ta ställning för en hbt-certifierad skola och omsorg!

Vi vill se kraftfull politik som konkret driver de frågor som berör hbt-ungdomar. Här har sittande regering mycket att leva upp till. Ett samhälle med trygga människor kräver att alla Sveriges ungdomar har rätt att uttrycka, skapa och omskapa sig själva och inte begränsas av förtryckande normer. Tack, Mona, för att du stått på vår sida. Håkan, du har stora skor att fylla. Börja med att visa att det inte är en engångsföreteelse med en partiledare som sätter hbt-frågor högt upp på dagordningen!