Det är gammalt nytt egentligen, för vi har vetat i över 20 år att hivbehandling minskar smittsamheten men inte hur mycket. De senaste två åren har ledande forskare kommit överens om att risken inte bara minskas utan helt stoppas och RFSL var tidigt ute med info, redan 2001 med broschyren “Bara för att det finns mediciner behöver man inte chansa.”

Dagens hivbehandling för mig som har hiv är inte bara bra för min hälsa utan skyddar också mina sex partners. Det innebär att vi inte behöver använda kondom om vi bara tänker hiv. För att undgå överföring av viruset krävs en effektiv hivbehandling med omätbara nivåer i blodet och att jag tar mina piller varje dag. Jag har haft omätbara virusmängder sedan 1996! Yihaaa.

Är du rädd för att få hiv?
Slappna av, sänk skuldrorna och sök en partner som har hiv och som står på en lyckad behandling, dvs omätbara virusnivåer och hoppas på att tycke uppstår. Det betyder i klartext att hen inte kan överföra hiv och du kan inte få hiv. Det rådet gav jag redan 2008 på en hivkonferens i Oslo.

Fortfarande skraj och säkrar med ett naivt ”Är du frisk?” eller mer sexy; Är du clean? Då vill jag påstå att du kan vara illa ute! Du riskerar att istället för en frisk och clean partner få en som tror han är ren från det förhatliga viruset men i själva verket är smittad utan att veta om det. Touche!

Ett mirakel
Ser vi U=U i ett större perspektiv så är det  att en person med hiv på behandling inte längre kan överföra hiv  det största som skett sen hivmedicinerna kom på banan 1996. Det har säkerligen också  betydelse att dessa fakta inte längre är vetenskapligt kontroverisella som när schweisarna 2008 var först ut med att presentera nyheten mer känt som  ”‘The Swiss statement”.

Succen med U=U beror antagligen på att budskapet är gränslöst positivt och kan bidra till att öka självkänslan, minska självförakt och förakt och gör att livet generellt blir lite enklare både för oss med och utan hiv. Eller blir det ändå mer komplicerat? Vem har behandling, Vem har det inte? Vem tar Prep, vem gör det inte? Vem har testat sig vem har det inte? Och vad med kjönssjukdomarna? Och kondomen, vad hände med den…

Tänk om …
Kondom, PePPReP,TasP och slicklapp; vi har aldrig haft så många verksamma verktyg att hindra hiv från att överföras som nu. Det är helt fantastiskt! Samtidigt är en del av oss oroliga. Varför?

RFSL körde med en annons på 90-talet där man ville att bögarna skulle fokusera på de stora riskerna och inte de små och försumbara. Tänk om jag får en meteorit huvudet?” tror jag den hette. Samma tänk kommer till uttryck idag hos enskilda invider som låter rädslan istället för förnuft och fakta styra. Och det är här nyckeln ligger, att ersätta gamla mossiga övertygelser som inte längre fungerar till nya mer bejakande och säkra. Inte helt enkelt men det går.

Så lite problematisiering
För visst är det härligt att både hivpositiva och hivnegativa faktiskt kan luta sig tillbaka, lägga upp sig, ta för sig och säga ”Ok det är helt lugnt.” Ingen hiv i sikte ”bara” gonne och syffe att se upp med”.

Hurra för Pep, Välkommen TasP och stig på i stugan Herr PreP. Jaså du är den gamla välkända kondomen, inte så dumt. Men tro nu inte att vi kan koppla av och ligga hur som helst bara för det. Nej för nu kommer gonne och syffe och visar upp sitt fula tryne. Jag kan riktigt höra hur de låter dom jävlarna; ”Yihaa! Fler och fler kör utan kondom äntligen får vi visa vad vi går för.”

Och det är det som håller på att hända – bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika som i sin tur minskar behandlingsmöjligheterna för en effektiv STI behandling på sikt. Fuck hur jag än vänder och vrider på mig har jag arslet bak. Men i slutändan är det ända jag själv som fattar ett beslut grundad på kunskap, fakta och överbevisningar om vad jag är villig att göra. Ett beslut som kan uppgraderas och ändras beroende på i vilket sammanhang jag befinner mig. Dit har jag kommit. Hur långt har du kommit?

Svartvita bilder blir i regnbågens färger
Din och min uppgift tänker jag är att sprida det glada budskapet om att personer med hiv på behandling inte överför hiv. Vi behöver ändra den svartvita bilden av hiv som en sjukdom med ett helvetes förlopp och död i AIDS relaterade sjukdomar. Idag är faktiskt hivbilden en kaskad av regnbågens färger; hiv är numera en behandlingsbar kronisk sjukdom som under vissa premisser inte smittar. Den stora utmning för personer med hiv idag är inte hivviruset men den mentala hälsan.

Undetactable mer sexigt än hivpos på behandling
Så hur kommer det sig att en del hivpositiva män på Grindr skriver i sin profil att de är ”Negative, on PreP” och inte kryssar på” Positive” eller ”Positive, undetactable”? Jag har prövat undetactable statusen till och från och skillnaden i inboxen är stor. Svaret är enkelt. Jag får dels mer sexmöjligheter som PrePkille än som undetactable och jag tror att flera fortfarande skamlägger sig för att var hivbärare trots noll smittrisk. Jag föredrar att ta undetactable snacket i det privata samtalet när vi håller på att grindrhångla.

Om inte om
När jag fick hiv 1989 hade jag en period där jag var oroilig och rädd för att mina sexpartners skulle bli smittade. Vi använde kondom , men tänk om den skulle glida av? Tänk om den skulle spricka? Tänk om han drar av den mitt i sexet? Tänk om…

Att påminna mig om det tänket gör det lättare för mig att förstå killen på Grindr som nobbar mig trots att jag är undetactable. I hans huvud dyker osäkerheten upp ”Tänk om det ändå inte fungerar? Man vet aldrig… Tänk om han inte tagit sin behandling och virusmängderna gått upp?

Det är egentligen inget personligt det förstår jag ju av konversationen om hur sexig jag ser ut och vilken vältränad kroppkaka jag har trots min ålder. ”Du är en riktig silver fox daddy!” är något av en standardfras i Grindr dialogen nu för tiden. Shit jag har gått en ny vår till mötes. Tack SATS tack hivpiller utan er hade jag varit död för 20 år sen :)) Kroppen kostar en jävla massa svett och pengar men men vad gör man inte för lite uppmärksamhet och ett ligg.

Jag har massor av erfarenhet av att leva med hiv – 29 år – det får jag påminna mig om när jag blir irriterad och sur när hunken nobbar mig som kanske aldrig mött någon som berättar om viruset. Det är alltså smart att jag som har hiv från tid till annan kan sätta mig i mina partners hivnegativa kallingar och fundera på  – hur tänkte han nu? Vad är det för bilder han får när jag säger ”Du jag vill bara tala om för dig att jag har en släng av hiv.” Är det nån skillnad om jag istället säger ”Jag är undetatactable och avslutar med en smiley. Vet du vad det innebär?” Ja det är skillnad har jag noterat ivarje fall på Grindr.

Några lever kvar i gammalt tänk och rädslan beror på ouppdaterad info, delvis. Hur är det möjligt tänker jag att inte veta vad som gäller när man man är en  kille som har sex med andra killar? Så får jag revidera mitt tänk. Många vet men vågar fortfarande inte lita på att det fungerar. Inte heller med kondom. Rädslan styr. Det spelar liksom ingen roll. Det tar tid att ändra beteende och överbevisningar.

Rädsla, rädsla rädsla.… Det vi inte talar om finns inte. Men nu gott folk tiger vi inte längre. Nu ska det glada budskapet ut tillsammans med mammas köttbullar, julskinkan och lutfisken.

0 virus = 0 smittsamhet. Visst är det fantastiskt. Det är ett mirakel!

Piller i all ära som skyddar oss mot att få eller överföra hiv men fortfarande är pillren ingen garanti mot fördomar eller självförakt. Och inte skyddar de mot gonne, syffe eller klamydia heller. Damn! Så när allt kommer till allt – kondom funkar för ökad säkerhet.

Happy hunting!