I år är det 50 år sedan Stonewallupproret bröt ut i New York – vändpunkten då HBTQ+rörelsen förenades mot fobi, diskriminering och förtryck. År 2019 markerar 50 år av kamp och segrar, men också många tårar. De framgångar vi tillsammans vunnit riskerar återigen att tas i från oss. På många håll i Europa och världen vrids klockan tillbaka och rättigheter och framsteg för HBTQ+ och vårt community hotas nu ännu en gång.

Den 26 maj är det dags att välja representanter till Europaparlamentet. För oss HBTSocialdemokrater är det chansen och möjligheten att förstärka HBTQ+representationen i Europa, med vilken våra rättigheter försvaras och fortsatt kämpas för.

Destruktiva högerkrafter mobiliserar i detta val och de är ivrigt påhejade av konservativa EU-politiker. Abortmotståndare, transfober, homofober, bifober och rasister står enade och redo att stifta nya lagar som leder till förtryck och diskriminering.

En utveckling vi kan stoppa – tillsammans.

Socialdemokraterna har genomfört många utvecklingsreformer till gagn för HBTQ+samhället. I opposition genomdrevs Partnerlagstiftningen 1994, en reform som möjliggjorde för samkönade par att ingå registrerat partnerskap. Det dröjde 15 år av hårt arbete innan den omvandlades till en könsneutral äktenskapsbalk.

År 2002 utökades Lagen om hets mot folkgrupp med sexuell läggning. Kampen sedan dess har resulterat i att den fr.o.m. i år innefattar könsöverskridande identitet och uttryck. Detta är bara några exempel på politik som HBT-Socialdemokrater och Socialdemokraterna erövrat tillsammans.

Helt nyligen kom Kristdemokraterna ut som stödparti till Sverigedemokraterna och pressen är hård på Moderaternas ledning att gå samma väg. I Europaparlamentet sitter Moderater och Kristdemokrater tillsammans med Ungerns regeringsparti Fidesz – ett uttalat HBTQ+fientligt och rasistiskt parti.

HBT-Socialdemokrater tolererar aldrig högerpopulistiska rörelser som ställer människa mot människa och folk mot folk. Tillsammans bygger vi i stället ett solidariskt Europa.

Vi strävar efter mångfald utan över- och underordning, utan rasism och HBTQ+fobi. Ett samhälle där var och en möts på jämlika villkor – på arbetsplatsen, i skolan, i vården, i samhällsinstitutionerna och på gator och torg.

HBTQ+ handlar om mänskliga rättigheter. För oss alla. HBT-Socialdemokrater ställer klasskamp och HBTQ+kamp sida vid sida. Vi ser att negativa maktordningar i samhällsstrukturen fortfarande motarbetar inkludering och lika möjligheter på riktigt: Därför måste vi fortsätta vår kamp på alla nivåer – tillsammans.

Ta ställning för ett Europa för alla – på riktigt!