Det finns röster som hörs varje år, som säger att Pride har spelat ut sin roll i ett land som Sverige. Att vi är toleranta, öppna och är accepterande. Samtidigt vet vi att HBTQ-personer utsätts för hot och våld, påhopp, mobbning och mycket mer. Att du som tjej inte vågar hålla din flickvän i handen i någon av våra förorter till Stockholm. Att du som kille inte kan berätta för dina lagkamrater i fotbollsklubben att du gillar killar. Därför ska jag gå i Prideparaden på lördag, för att det handlar om så mycket mer än schlager, fest och glitter.

Det är sant att Sverige är ett land i framkant, att vi har kommit längre än många andra länder där homosexualitet är olagligt, där människor inte får gifta sig med vem dem vill eller där det inte är möjligt för samkönade par att adoptera. Men bara för att detta är möjligt i Sverige betyder det inte att vi är klara. Så länge HBTQ-personer diskrimineras i många utanförskapsområden, så länge bögskämt dras i omklädningsrum och så länge homosexuella fängslas i världen kommer engagemang och Pride vara nödvändigt.

Men även i Sverige finns det lagar och regler som diskriminerar människor utifrån ens läggning, bland annat möjligheten till bloddonation. Och när det rapporteras om blodbrist i sjukvården är det allvarligt att det finns människor som vill donera blod men som inte får – på grund av könet på de man ligger med. Därför är det glädjande att SSU i veckan även har landat i samma slutsats som vi i Moderata Ungdomsförbundet gjorde för flera år sedan. Det här är befängt och Socialstyrelsen behöver ändra sitt regelverk.

En annan fråga som är viktig för oss i MUF är surrogatmödrarskap. Något som idag är olagligt här i Sverige och som resulterar i att par åker utomlands för en chans att kunna bli föräldrar. När man behöver vara miljonär för att kunna skaffa barn är det något som är fel. Att skaffa barn får aldrig vara en klassfråga och barnlängtan styrs inte av om du är i en hetero- eller homorelation. Därför ska vi heller inte försöka lagstifta bort barnlängtan och surrogatmödrarskap borde legaliseras.

Vi har kommit en lång väg i Sverige men vi är inte framme. Jag går i Prideparaden på lördag för allas rätt att älska vem dem vill. För en chans att påverka vårt samhälle till det bättre, där ingen diskrimineras på grund av läggning. Alla som vill ska våga komma ut i Sverige, oavsett bakgrund och var man bor.