Det är med stor oro vi i Liberalerna ser hur Sverigedemokraternas politik och retorik hårdnar.
I Karlshamn vill Sverigedemokraterna ha en så kallad ”kulturell stadsplanering”. De vill förbjuda byggnader som inte är byggda i en ”svensk eller västerländsk byggnadstradition”. Partiets länsordförande tycker inte att det ska vara tillåtet att skämta om politik i Sveriges Radio och SVT. I Sölvesborg vill de förbjuda inköp av utmanande samtida konst och i stället bara tillåta det som är ”klassiskt och tidlöst”. De vill inte att våra bibliotek ska tillhandahålla böcker på andra språk än svenska eller att biblioteken ska få samarbeta med skolornas modersmålslärare. Folkbildningen begränsas genom att strypa studieförbundens möjligheter.

Det senaste i raden av fördomsfulla utspel är att Prideflaggan inte ska hissas i Sölvesborg och Ronneby. Detta med hänvisning till att den är politisk. Ja, i viss mån har de rätt, den är politisk. Det handlar nämligen om att synliggöra HBTQ-personers villkor, sätta strålkastarljuset på förtryck och ta ställning för alla människors frihet och rättigheter. Generella och självklara värderingar som alla borde sympatisera med kan man tycka?

För oss liberaler är HBTQ-rättigheter en hjärtefråga. Det handlar om varje människas frihet att välja sitt liv. Genom att värna HBTQ-personers rätt att välja fritt stöder vi också alla andra människors möjlighet att leva sina liv så som de själva väljer. Liberalt arbete innebär för oss att riva hindren för din frihet.

Vi i Liberalerna har en stolt historia av att arbeta för HBTQ-rättigheter. Vi har drivit på för jämlika åldersgränser på 70-talet, diskrimineringsskydd på 80-talet, partnerskapslag på 90-talet, äktenskap och möjlighet till adoption och insemination på 00-talet och avskaffat steriliseringstvång på 10-talet. Men det återstår så mycket att göra, och i dag blåser otäcka vindar.

I samband med nyheten om flaggförbundet ser vi återigen en massiv svans av hat, hot och hets. Därför är det tydligt att Liberalerna och Pride behövs mer än någonsin. Vi måste tillsammans kväsa varje tendens till exkludering och intolerans.
Världen behöver mer kärlek – inte mindre! Leve Pride!