Fördelar med Prides nya satsning

Vårt engagemang har växt för varje år och i år arrangerade vi nära 20 programpunkter. Vi deltog med ett större informationstält i Kungsträdgården och vi deltog givetvis i paraden.

Utvärderingen har besvarats av de medlemmar som arbetade under festivalen, men också av personer som deltog i våra arrangemang. I utvärderingarna kan vi tydligt visa att många är positiva till den satsning som genomfördes i år, framförallt till Pride Sergel och informationstältet.

Vi har många sexualpolitiska utmaningar, både i Sverige men också i vår omvärld. På många sätt går arbetet framåt och vi ser resultat av långsiktiga insatser som utförs av många olika aktörer. Samtidigt ser vi tydliga bakslag. Vi ser ett alltmer konservativt Europa. Vi ser med oro på hur hbt-personers rättigheter utvecklas i länder som Uganda och Zimbabwe. I Sverige har vi stora utmaningar med diskriminering och hatbrott.

För att flytta fram de sexualpolitiska positionerna krävs dialog med en bredare målgrupp. Att bjuda in politiker och andra beslutsfattare och föra en öppen dialog inför publik är något som har gjorts under en lång tid inom Stockholm Pride. Det är en bra väg. Stockholm Pride är, och bör förbli, det breda samtalet om sexualpolitiska frågor.

Här var Stockholm Prides tema med öppenhet och fritt inträde ett steg i rätt riktning. Genom ett öppet Pride Sergel nådde vi en bredare målgrupp än tidigare. Det är en förutsättning för den breddade dialogen. Många av de frågor vi har framför oss handlar om attityder och diskriminering. För att komma framåt i detta arbete måste vi gemensamt samla en bred målgrupp. Genom fritt inträde och öppenhet kommer denna grupp i större utsträckning.

Stockholm Pride är en ideell organisation som enbart drivs av volontärer. En fantastisk insats som möjliggör Sveriges största sexualpolitiska arrangemang. Men Stockholm Pride kan inte ensamt ansvara för Sveriges sexualpolitiska arbete, utan det är vi många som gemensamt måste ta ansvar för.