HBTQI-personers situation i Uganda har varit fullständigt oacceptabla under allt för lång tid.

Landet är bland de värsta i världen när det gäller omänskliga och diskriminerande lagar mot samfundet. Rapporter om tortyr och trakasserande från landets myndigheter, men också från ett hänsynslöst civilsamhälle. Politiska budskap som inte hymlar med sin öppna homofobi.

Detta var således innan Coronakrisen. Nu efter att krisen har lamslagit en hel planet har de cyniska krafterna valt att gå ännu längre i sina försök att strunta i mänskliga rättigheter. I Uganda har polisen, regeringen och civilsamhället gått långt in på hatet.

Den 29 mars gjorde polisen en räd mot 23 människor på ett härbärge för hemlösa HBTQI-personer i Kampala, som QX skrivit om. Den påstådda anledningen var att de bröt mot smittskyddsregler införda med anledning av Coronaviruset. Under gripandet fälldes homofobiska kommentarer från poliserna och enligt frivilligorganisationer var den egentliga anledningen till händelsen att grannar klagat till lokalpolitiker angående de boendes sexuella läggningar.

Smittskyddsregler har också medfört att frihetsberövade personer frånhänts grundläggande rättigheter, exempelvis att få träffa sina försvarare. FN:s särskilda rapportör Victor Madrigal-Borloz har bland andra krävt att personerna som greps i den nu aktuella räden, och fortfarande sitter häktade, omedelbart släpps på fri fot.

Det här måste få ett stopp.

Därför kräver vi och Centerpartiet att Europa tar ansvar. EU-kommissionen har stora möjligheter att få Uganda att dra tillbaka sin hatiska politik. Det måste man först göra genom att fördöma gripandet av de berörda personerna och kräva att de omedelbart släpps på fri fot. Men det behövs även andra åtgärder för att se till att Uganda upphör med pågående systematiska förföljelser av HBTQI-personer. Under förra veckan skickade vi ett antal frågor till EU:s utrikeschef Josep Borell. Dessa måste besvaras snabbt och EU och vi kommer fortsätta att ligga på. EU måste visa att homohat inte är välkommet. Inte idag och inte imorgon. Annars klingar Unionens åsikter om mänskliga rättigheter falskt.