Förslaget till ny långtidsbudget och återhämtningsfond för EU innehåller en del bra, en del som man får acceptera och en del som inte bör accepteras. De svaga skrivningarna om rättsstatens principer tillhör det som inte är acceptabelt. Det ansvaret vilar nu tungt på Stefan Löfvens axlar.

Incir och Andersson skjuter vilt med ihåliga skott i sin replik (23/7) för att dölja verkligheten: Regeringen har misslyckats med att stå upp för Sveriges intressen och hbtq-personers frihet i EU.

I det budgetförslag som presenterades för EU-nämnden fanns det många skarpa skrivningar om rättsstatens principer.  Men när förhandlingarna var avslutade stod det klart att regeringen godkänt att stryka hela det ursprungliga avsnittet om skyddet av dem och därmed bantades skrivningarna rejält. Detta skedde utan att informera riksdagen.

Vad det kan bli av det mycket urvattnade förslag som finns kvar återstår att se. Vi hoppas att arbetet med att försvara mänskliga rättigheter genom en rättsstatsmekanism kan utveckla sig till ett handlingskraftigt instrument. Men förutsättningarna har kraftigt försvagats jämfört med ifall Stefan Löfven stått pall i förhandlingarna.

EU måste få på plats en rättstatsmekanism som garanterar att svenska skattebetalares pengar inte går till länder som attackerar hbtq-rättigheter och inskränker hbtq-personers friheter. Genom att införa ekonomiska sanktioner skulle EU:s muskler stärkas. Men det är bråttom. Efter Polens presidentval har situationen i landet fortsatt att förvärras.

Om Dudas motkandidat Trzaskowski, från Moderaternas systerparti hade lyckats vinna hade han kunnat lägga veto för mycket av den polska regeringens dumheter. Men som det nu ser ut kommer vardagen för landets hbtq-personer bli ännu svårare.

Bland sina spretiga skottsalvor verkar Incir och Andersson ha glömt att det var Alliansregeringen som legaliserade könsneutrala äktenskap och som då gjorde det möjligt för homosexuella par att gifta sig. De vill också felaktigt ge sken av att Moderaterna skulle stötta Orbans ungerska parti, då det i själva verket är Moderaterna som går i spetsen för arbetet med att utesluta dem ur den Europeiska partigruppen.

Socialdemokraterna skriker gärna högt om andra partier, men de har samtidigt varit väldigt tysta mot sina egna partivänner på Malta, Slovakien och Rumänien. Andersson som är ordförande för HBT-Socialdemokraterna verkar bry sig mer om att försvara sin partiledare än att skapa möjligheter för att sätta hårt mot homofobin.

Vi Moderater kommer att fortsätta att jobba hårt för att villkora EU-stöden till rättsstatsprincipen och EUs grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter. För faktum kvarstår – Löfven gav Europas hbtq-personer en dålig deal.