Victoria Bernadotte har fått äran att inleda Stockholm Prides digitala parad lördagen den 1 augusti. Hon startar den digitala manifestationen med ett inledningstal och vi i Republikanska föreningen har tagit fram ett förslag på tal till henne:

”Kära örebroare!

Det sa min pappa en gång när han höll tal i Arboga. Nu fungerar hälsningen bättre för jag tror att det även finns örebroare som tittar på denna digitala sändning. Givetvis vill jag även hälsa alla andra varmt välkomna till denna parad, som jag har fått äran att inleda.

Dagens parad lär bli en färgsprakande och framförallt viktig manifestation i en märklig tid. Ni som tittar kan förhoppningsvis både hålla avstånd och tvätta händerna under paradens gång. Det är bra att ni inte låter en pandemi stoppa er stolthet över vilka ni är.

Jag har själv aldrig gått i en prideparad och jag uppfostrades omgiven av traditionella könsroller. I vuxen ålder har jag lärt mig att i grund och botten så handlar Pride om att stå upp för mänskliga rättigheter.

Jag har aldrig suttit i garderoben, men jag växte upp i ett slott. Där kände jag mig också instängd och kunde inte vara mig själv, så jag har förståelse för att många människor känner sig begränsade av sin omgivning.

Jag har aldrig varit helt fri att välja min kärlek. I Sverige dras vi med en successionsordning som tvingar oss prinsar och prinsessor att först fråga pappa och sedan – genom pappa – regeringen om lov för att vi ska få gifta oss.

För mig har livet trots skattebetalarnas miljoner inte varit en dans på rosor. Jag har känt mig påtvingad ett kungligt ok. Det har varit tungt att bära och att jag har varit sjuk i anorexi är allmänt känt. Livet som kunglighet i en gyllene bur är inte alltid som en bal på slottet.

Ni som kämpar för mänskliga och medborgerliga rättigheter inspirera mig! Jag har nu kommit till insikt om att monarkin står i strid med demokratiska värderingar samt att jag tror på alla människors och medborgares samma värde.

Jag anser att det är dags att vända blad för att frigöra mig och min familj. Därför har jag i dag uppmanat min pappa att abdikera och meddela att ingen annan i vår familj ska ärva landets högsta offentliga ämbete. Detta är det naturliga steget år 2020 för att göra Sverige till ett mer modernt land där alla medborgare har samma värde och rättigheter!

Nu när jag och min familj blir fria individer kommer jag att lära mig mer om priderörelsen och fortsätta visa mitt stöd. Njut av dagens parad! Jag hoppas att vi kan ses på gatorna under paraden nästa år i republiken Sverige!”

Happy Pride!