En person berättar att han var bakbunden i ett mörkt rum i dagar medan han fick urinera på sig själv. En annan berättar att han var bakbunden medan han om och om igen dränktes i vatten. En annan låstes in i ett mörkt rum utan mat, personen blev sexuellt trakasserad av polisen och en konstapel rakade personens huvud. Inga av dessa fick en rättvis rättegång. Ingen av dessa fick överhuvudtaget vetskap om varför de blivit gripna.

Den 1 oktober släppte Human Rights Watch en rapport där förföljelsen av HBTQ plus- personer framkommer och är skrämmande systematisk. Egyptiska myndigheter verkar tävla om vem som kan begå störst brott mot HBTQ plus-personers mänskliga rättigheter medan det internationella samfundet visar största möjliga tystnad.

Människor i Egypten grips på öppen gata, dras in i bilar, i gränder eller misshandlas inför en likgiltig folkmassa. Rapporten visar på flera fall där personer plågas tills de går med på att skriva under papper som erkänner att de har begått olika typer av allvarliga brott. I fängelset uppmanas andra fångar till att vara våldsamma. Gripandet sker utifrån “klädsel och attityd” när dessa egenskaper anses strida mot heteronormativa beteenden. Instruktionerna kommer direkt från sittande president Abd al-Fattah al-Sisi.

Det är inget nytt att den egyptiska regeringen uppmanar till förtryck av personer som bryter mot heteronormativiten. Större delar av mellanöstern och hela Afrika har lagar som förbjuder eller diskriminerar mot samkönade par. Men det gör det inte mer okej, brott mot mänskliga rättigheter kan aldrig normaliseras.

Det finns hot mot queera personer även inom Europa och med en pågående coronapandemi har världssamhället hamnat i skymundan. Sverige måste ta ställning globalt för mänskligt värde. Solidaritet och principer om mänskliga rättigheter urvattnas om vi inte håller fast vid dem även utanför Europa.

En bisexuell person boende i Egypten som vi har talat direkt med berättar att han tror att det handlar om steg i karriären. Poliser och andra myndighetspersoner lyckas inte hantera de problem som Egypten står inför och gripandet av HBTQ plus-personer blir ett sätt att stilla både elitens och folkets önskan efter förändring. Under coronapandemin blir framsteg ännu viktigare, precis som att andra minoritetsgrupper har fått agera syndabockar i splittrade och ekonomiskt deprimerade länder genom historien.

Polisen bedriver också en häxjakt på sociala medier där de lurar till sig personer för att sedan arrestera dem. Detta utnyttjas inte minst på dejtingappar så som Tinder och Grindr som är några av de få plattformar där HBTQ plus-personer kan hitta varandra. Det är ett vanligt sätt för polisen att agera även i andra auktoritära länder såsom bland annat Ryssland och Tjetjenien i jakten på ”icke-önskvärda”.

Sverige kan agera på flera sätt, genom att exempelvis höja regnbågsflaggan i solidaritet från den svenska ambassaden i Kairo. Genom att regeringen gör ett uttalande. Vi alla kan sprida information på nätet och samordna digitala protester.

Vi börjar med en debattartikel.

Kärlek är aldrig problemet, våld är problemet.